Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamrånge kan bli egen kommun

/
  • HAMRÅNGEFJÄRDEN. Vågar Gästriklands ledarskribenter kasta sig in i debatten? undrar Erik Andersson. Foto: Lars Nyqvist

Annons

Kan du tänka dig Hamrånge som egen kommun igen?
Det borde vara fullt möjligt. Men det kräver att en helt ny kommunorganisation diskuteras – med start mycket snart. En statlig utredning kan väntas resultera i en ”reform” med nya kommunsammanläggningar.
Och tiden för förändringar är väl vald med tanke på att många 40-talister går mot pension.
Tänk en stund på det faktum att Sverige har närmare 300 kommunkontor, vart och ett med kvalificerad personal. Detta i ett land med 9 miljoner invånare. Många världsstäder är större, med långt, långt färre tjänstemän.
Lilla Gästrikland har fyra kompletta kommun- organisationer, som redan har börjat dräneras på äldre tjänstemän och övriga anställda. Därför är det är det hög tid att börja debattera organisationsförändringar.
Vi borde diskutera att slå ihop Gävles, Hofors, Ockelbos och Sandvikens förvaltningar till en slimmad och effektiv kommun- organisation, som kommunerna kan köpa sina tjänster från. Det kan ge Hamrånge – och varför inte Valbo och Österfärnebo – möjligheter att fungera som egna kommuner med kort avstånd mellan väljarna och deras förtroendevalda.
Med det engagemang som finns i Hamrånge skulle det knappast vara några större problem att samla politiker till en fullmäktigeförsamling. En kommunchef och en ekonomichef kunde räcka långt på anställningslistan. 

Diskutera också
om det inte är dags att på allvar släppa in entreprenörerna i de kommunala verksamheterna. I dag är politiker upptagna med att avveckla verksamheter i stället för att utveckla, därför att de kommunala organisationerna kostar så mycket. Och kommunerna tvingas ägna mycket tid och kraft åt att vara arbetsgivare.
Politiker borde inte vara arbetsgivare. Politiker borde tala om vad de vill och se till att entreprenörer genomför deras intentioner. Det är i den rollen – oberoende av om de är socialdemokrater eller moderater – de fullt ut kan vara politiker.
Dåliga entreprenörer avskräcker, visst, men det är nog också så att bristen på samhällskontroll har tillåtit entreprenörers brister och tillkortakommanden. Därför behöver intresserade, positiva och granskande kommunala tjänstemän, med starkt stöd från sina uppdragsgivare, komma som dagliga besökare inom exempelvis skola, barn- och äldreomsorg.
Hur effektivt kontrollerar dagens kommunala tjänstemän de egna verksamheterna? Radio, tv och tidningar har informerat om många brister ute bland landets kommuner, vilket i viss mån är förståeligt eftersom det är svårt att kontrollera sig själv.
Vågar Gästriklands ledarskribenter kasta sig in i en debatt som går utanför deras vardagliga ramar och rutiner? Eller väntar de på att skriva bu eller bä när politikerna i praktiken redan har bestämt sig?
Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons