Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingsplanen mot våldsbejakande extremism på gång i Gävle

Annons

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism på gång i Gävle

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, och många andra har framfört kritik mot Gävle kommun eftersom kommunen inte långt tidigare haft en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Att den nu är på väg fram, ser vi i Alliansen därför som mycket positivt.

I veckan har också ett hundratal rektorer fått en första utbildning. Även politiker och tjänstemän har deltagit i en konferens som arrangerades av Sveriges Kommuner och Landsting. En konferens om hur man på kommunal nivå kan arbeta strategiskt och praktiskt med dessa frågor. Gävle kommun valde att delta på plats och att ta hem konferensen via en webbsändning, allt för att fler politiker och tjänstemän skulle få möjlighet att delta.

All form av extremism är ett allvarligt hot mot vår demokrati, frihet och säkerhet. Kampen mot extrema krafter är inte en kamp mellan religioner eller mellan kulturer. Det är en kamp mellan demokrater och extremister. Vi måste därför stå upp för mänskliga rättigheter varje dag och bekämpa allt som terrorism innebär.

Att förebygga våldsbejakande extremism och terrorism på lokal nivå här i Gävle kräver nödvändigtvis inte att nya strukturer och organisationer upprättas. Tvärtom har det visat sig att en framgångsfaktor för det lokala arbetet är att jobba i redan befintliga strukturer. Det finns idag ett upparbetat samarbete mellan socialtjänsten, skolan och polisen, ett samarbete som utgör grunden i den lokala handlingsplanen. I regionen finns det sedan tidigare också ett uppbyggt samarbete, bland annat ett välfungerande samarbete mellan socialtjänsten i länets kommuner. Samverkan och samarbetet bör dock vidgas till att även omfatta näringsliv, samfund och föreningar.

Helene Åkerlind (L)

kommunalråd i Gävle kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons