Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har S, V och MP någonsin haft en sämre timing?

/


För den som läser Dagens Industri eller följer utvecklingen för vindkraftsbranschen i Sverige så ter sig V, MP och S politiska vilja i Gävle att köpa inkråmet i det konkurshotade offentliga bolaget som Samkraft helt obegripligt.

Annons

Man talar i branschen om kris och en osäker framtid med en mycket osäker prognos om framtida elpriser. Det är sannolikt så att de dagar det blåser så kommer till och med ett minuspris att förekomma, det vill säga producenterna får betala för att bli av med den producerade elen. I det läget så har alltså den mörkröda kommunledningen i Gävle fått för sig att det är en bra affär att köpa inkråmet i Samkraft.

Det är värt att notera i sammanhanget att andra kommunala energibolag gör en annan bedömning och att man i det bolaget har skrivit ned värdet på aktierna till noll kronor. (Arbetarbladet 23 juni). Det är sannolikt en riktig bedömning.

I KF-debatten i Gävle gick företrädare för olika partier upp i debatten och pratade sig väl om vindkraft som energikälla. Det är alltså det som det här beslutet inte handlar om. Oavsett om de hårt prövade skattebetalarna i Gävle skulle äga bolaget eller inte, så kommer alltså vindkraftsnurrorna att finnas kvar, med den skillnaden att det inte är Gävleborna som då tar den eventuellt stora framtida förlusten.

Om vi i stället låter en annan köpare köpa inkråmet så kommer vindkraften att finnas kvar, men Gävleborna slipper ta den ekonomiska risken. Om vi i stället låter bolaget gå i konkurs, så får värdet fastställas på marknaden, men snurrorna kommer att finnas kvar och producera el de dagar det blåser. Även i det fallet slipper Gävleborna framtida ekonomiska framtida risker.

Politiker från S kommer och går, liksom tjänstemän men Gävle och Gävleborna består. Själv kommer jag ihåg hur en ledande kvinnlig socialdemokrat drev frågan om bygget av konserthuset med att så många skulle välja att flytta till Gävle. Själv flyttade hon sedan från Gävle, och kvar stod vi med en kostnad under dessa år på en halv miljard och en hög kommunalskatt. Så är det självklart med det riskfyllda projektet med vindkraft. Det finns nu en bolagsledning och en politisk ledning som har fått för sig att det här är en god affär men om den skulle misslyckas så är deras personliga insats och risk noll. Risken tar Gävleborna. Är det på det sättet man ska driva en kommun? Självfallet inte.

I kommunfullmäktigedebatten påstod Jörgen Edsvik (S) att det inte fanns någon grund för Gefle Dagblads avslöjande att det fanns en extern värdering av Samkraft på bolaget som var väsentligt lägre än det pris som har förekommit handlingarna och i de muntliga föredragningarna men nu efter återremissen i KF så finns helt plötsligt handlingen.  Det finns nu tid för eftertanke och reflektion för de politiker som har ett personligt mandat från väljarna i Gävle. Vill ni att Gävlebornas pengar ska användas till riskfyllda projekt – eller mer konkret; - Vill ni att Gävlebornas pengar ska blåsa iväg för vinden?

Lars Beckman (M)

kommunfullmäktigeledamot

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons