Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi fått ”överservice”?

Annons

29 maj träffade landsbygdsrörelsen representanter från Posten AB:s koncernledning samt Post- och Telestyrelsen (PTS) i Lövstabruk för att diskutera den pågående degraderingen av postservicen i glesbygd. Tierps, Älvkarleby och Östhammars kommuner samt LRF hade också åhörare på plats.

På detta möte fick vi veta att landsbygden under decennier har fått ”överservice”. Det var därför helt legitimt att den nu försämrades. Till exempel genom att postlådor flyttas flera kilometer bort. Posten AB och PTS vågar knappast påstå något sådant utan politisk förankring. Redan i dag har fler än 6 500 postmottagare (hushåll och företag) i Sverige längre än en kilometer till sin postlåda. Lågt räknat berörs minst 15 000 personer.

Det motsvarar mer än halva invånarantalet i Tierps eller Östhammars kommuner.

Även om majoriteten av medborgarna numera bor i städer genereras fortfarande ungefär två tredjedelar av Sveriges BNP i glest befolkade områden. När ska politikerna börja ändra attityd och inse landsbygdens betydelse?

På vanligt manér har man nu i stället sjösatt ytterligare en utredning om service i glesbygd. Är det inte dags att sluta snacka och öppna verkstan?

Lösningen är egentligen ganska enkel. Posten AB ska dela ut försändelser där människor bor. Telia ska fixa bredband åt alla. Och så vidare. Om två år är det riksdagsval igen. Människorna på landsbygden kan faktiskt påverka valutgången.

Per-Gunnar Wahlgren

Årböle byalag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons