Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedlund mejar själv ned sina argument

Annons

Roger Hedlund levererar inte många svar (Arbetarbladet 13 augusti). Han konstaterar dock mycket klarsynt att svensk kultur skiljer sig åt mellan svenskar likväl som mellan invandrare.


Om nu den ”svenska” kulturen skiljer sig åt mellan svenskar är det väl knappast så mycket att orda om över huvud taget. Hedlund mejar själv ned sina egna argument genom att påpeka att det inte finns något homogent svenskt. Jag håller med Hedlund, det finns stora skillnader bara mellan de orter jag bott i under mitt liv. Att Hedlund försöker dra paralleller med ett företag i sitt försvar är också det missvisande. Hedlund glömmer att det som skiljer ut framgångsrika företag mot andra är de som innehar ett gott entreprenörskap. Entreprenörskap innebär nytänkande och införande av nya influenser och idéer, vi ska väl trots allt sträva framåt och inte klänga oss fast vid förlegade system?

Hedlund anser tydligen också att vi ska fortsätta ha skolavslutningar i kyrkan och sjunga Den blomstertid. Jag tycker inte det, kyrkan står för något som inte ska vara i samspel med skolan eller politik, lika lite som religionen islam har med politik att göra. Jag har haft min beskärda del av tråkiga erfarenheter vad gäller skolans och kyrkans samspel, jag betackar mig för att behöva uppleva ännu fler. Hedlund vill tydligen tvinga människor att hänge sig till den kristna tron och tvinga dem att fira kristna högtider, vad ska vi då göra med alla Jehovas vittnen och judar som har rötter i Sverige sedan århundraden, kanske årtusenden? Hedlund tycks tro att det enbart är invandrare som tar avstånd från att fira ”svenska” högtider.

Som jag påpekade i mitt förra inlägg, människor på flykt kommer inte till Sverige för att bli svenskar, de kommer för att de inte får lov att uttrycka sig på diverse olika sätt, att uttrycka sin etnicitet eller religion är några av dessa sakerna. Liksom jag tidigare hävdat har det aldrig varit någon fråga om ett ”mångkulturellt samhälle”, det som Hedlund och sd påstår är nytt har existerat i årtusenden, vikingar blev kristna och så vidare. Att det skulle bildats någon ny form av samhälle efter 1975 är rentav ett löjligt påstående eftersom vi hade en relativt hög grad av invandring till Sverige redan från 1945.

Mycket kort kommentar från Hedlund angående invandringens kostnader, som att enbart nämnandet av en titel och en bok skulle rättfärdiga hans argument.

Lars Jansson är inte någon universitetslektor och har så inte varit på många år, hans trovärdighet faller redan genom det påståendet. Hans bok innehåller mycket kritiserade beräkningar, vanvettiga påståenden och mycket lite vett. Enbart påståendet på sidan 34, att man genom ett svenskt medborgarskap får sin ekonomi tryggad resten av livet, bevisar att han inte är trovärdig. Återigen måsta jag dock tillägga att flyktingar inte kommer till Sverige huvudsakligen av ekonomiska skäl, det är trygghet de söker.

 

Det är väl självklart att flyktingstatus ska vara kopplad till FN:s konventioner. Det är svårt att förstå vad Hedlund menar med sin kommentar, människor som söker asyl utan asylskäl får inte lov att stanna i Sverige. Tvärtom, människor som har asylskäl blir i stället utvisade (exempelvis Adel).

 

Jag vill fråga än en gång hur det ska bli med ut- landsägda företag, eftersom de inte delar den svenska kultur som Hedlund förespråkar. Vad har sd för planer gentemot dessa? Ska Ovako tvingas stänga? Volvo och Saab? Hur ska man förklara att vissa företag får lov att stanna kvar trots sina ”dåliga” influenser över den svenska kulturen? Sd påstår att de vill hjälpa på rätt sätt och upprätthålla välfärden och gemenskapen i samhället.

Hittills har jag inte läst ett enda konkret förslag från Hedlund förutom att han vill tvinga skolorna att ha sina avslutningar i kyrkorna och att Den blomstertid ska sjungas där.

Utöver detta finns ett något diffust förslag om kunskapsprov som ska innehålla ämnen vilka Roger Hedlund inte ens själv tycks ha grepp om enligt egen utsago.

Xamuel Gonzalez Westling,

vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons