Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskola för alla?

Mitten av oktober är här och därmed hög tid att söka till högskolan. För många blir högskolan en väg ut ur lågkonjunkturens arbetslöshet till ett nytt och tryggare liv. Jag frågar mig dock om alla haft en riktig chans att söka.

Annons

Allt färre tar sig vidare till högskolan och bland dem som fallit bort längs vägen återfinns de med arbetarbakgrund i oproportionerliga mängder. Detta är väl inte så överraskande när regeringen har gjort det konsekvent mycket svårare att, framför allt för denna grupp, ta sig vidare till högskolan.

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg har tagit bort arbetslivserfarenhet som behörighetsgrundande – något som rimmar illa med folkpartiets ståndpunkt att ”Handens kunskap har anledning att värderas lika högt som de teoretiska kunskaperna”.

Samtidigt har finansminister Anders Borg försämrat möjligheten att behålla a-kassan för den som börjar studera.

Tillsammans har de båda skurit ner på såväl antalet komvux- som högskoleplatser. Det slår särskilt hårt mot dem som mest skulle behöva ett nytt yrke, och på så sätt ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, men nu i stället blir fast i ett utanförskap.

Regeringen måste ta sitt ansvar och inse att ett livslångt lärande behöver få kosta och är nödvändigt för en stark arbetsmarknad, inte minst för den som just förlorat sitt jobb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons