Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjning av parkeringsavgifter slår mot dem med lägst löner

Annons

Landstingsledningen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet har för avsikt att fördubbla parkeringsavgifterna för personal i nya parkeringshuset på Akademiska sjukhuset. Det är ett hårt slag mot dem som bor utanför Uppsala innerstad och arbetar på sjukhuset. Vi moderater motsätter oss höjningen. Beslut ska tas i fastighets- och servicenämnden 23 mars.

Personalfrågorna är helt avgörande för Akademiska sjukhusets framtid. Sjukhuset har en konstant brist på nyckelkompetenser och vissa personalkategorier som sjuksköterskor är hårt belastade. Vi brottas med sjukskrivningar, rekryteringsproblem och en stor omsättning på personal. I det läget väljer minoriteten att lägga sten på bördan. Det är orimligt.

Ordföranden i fastighets- och servicenämnden, Robert Damberg (MP), säger i det pressmeddelande som har gått ut att höjningen görs för att man vill att personalen ska åka kollektivtrafik istället. Det rör sig alltså om en åtgärd som endast handlar om att landstingsledningen vill styra de anställdas privatliv.

Det är fel att tro att alla kan åka kollektivt, inte minst när man förväntas vara på plats 06.20 på morgonen. Därtill är det ett direkt slag mot dem som tjänar minst, de kan få upp till 6000 kronor att leva på årligen.

Vi moderater tror inte att alla människor är stöpta i samma form och vi ser ingen poäng i att alla ska leva sina liv på exakt samma vis. Vi har ingen aning om varför vissa åker bil till jobbet, andra buss. Var och en har sina skäl för att göra det som passar honom den enskilde bäst.

Givetvis kan avgifterna behöva justeras framöver, men vi vill att landstinget ska ha en personalpolitik som gör att folk känner att de är uppskattade när de kommer till jobbet på morgonen. Varför ska man annars vilja jobba på Ackis?

Nina Lagh (M)

Oppositionslandstingsråd

Stefan Olsson (M)

Oppositionslandstingsråd

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons