Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde Gömda-bluffen lura oss?

Annons

Hur kunde succéromanen Gömda av Liza Marklund lura (nästan) hela Sverige? En stor del av boken har visat sig vara ett rent påhitt, trots att den säger sig vara en sann historia.

Historien är enkelt klichéartad enligt 1800-talsmelodramens eller veckotidningsnovellens upplägg. Den vita kvinnan förförs först av en mörkögd, i lönndom ond arab. När de blivit ett par visar han sitt rätta jag och misshandlar henne och deras gemensamma barn nästan till döds. Sedan flyr hon från världsdel till världsdel, jagad av honom och hans lika illasinnade arabkompisar. Intrigen är lika rasistisk och sexistisk som totalt enfaldig och orimlig.

Boken säger mer om Sverige, vårt okritiska en-fråge-tänkande och vår ensidiga, ultrafeministiska kvasidebatt, än om de utsatta kvinnornas situation.

Aftonbladet gjorde intervjuer med Mia, som kvinnan heter, från andra sidan jorden och redogjorde för hennes hemska tillvaro. Riksdagsmännen Ulla Hoffmann (V) och Inger Segelström (S) försökte ordna en räddningsplan (!) så att Mia skulle kunna komma tillbaka till Sverige. Man bara tar sig för pannan….

Hur lättlurade är journalister, riksdagsmän och vi vanliga dödliga egentligen? Och hur maktgalna, enkel- spåriga och skrupelfria är de som ingår i den feministiska debattlobbyn?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons