Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ser bedömningen ut i framtiden?

I morgon ska riksdagen fatta beslut om FRA-lagen. Ett lagförslag som säger att all kommunikation ska få kopieras och kontrolleras av staten.

Annons

Det skulle innebära att alla telefon- och mobilsamtal, e-post, sms, mms, webbsökningar, all webbtrafik övervakas av en myndighet som inte tillåter någon insyn.

Känner du dig trygg med att veta att din e-post, dina sms och telefonsamtal kontrolleras av staten? Hur känns det att föreställa sig det med en framtida regering och politiker, som du inte vet någonting om i dag? Historien har visat att obehagliga regimer kan ta över även i demokratier.

Enligt både grundlagen och Europakonventionen är det förbjudet att läsa andras brev eller att avlyssna kommunikation. Vilka garantier man än ger om att all överskottsinformation ska raderas så finns det en mänsklig faktor. I system med avlyssning fastnar självklart saker som inte alls har med syftet att göra. Vilka är garantierna för att de som hanterar det insamlade materialet hanterar det på ett lagligt sätt?

Bara det faktum att folkets kommunikation finns kopierad kan skapa kreativa idéer om hur informationen kan användas. Vilka beslut kan då komma upp på dagordningen? Garantierna går att förändra, de sökord som ska användas går att ändra, lagringstiden går att förlänga och så vidare.

Men det är för att skydda oss, säger de? Är Sverige hotat av terrorister? Och om så vore, kommer de verkligen att stoppas av detta? Det är väl snarare så att de som har onda avsikter snabbt hittar andra sätt att kommunicera. De riktiga skurkarna kommer antagligen undan.

Det handlar minst lika mycket om dig och mig. Vi som varken har kunskap eller förstånd nog att dölja vår kommunikation. Det är vi som inte längre kan skicka ett mail till en vän eller till exempel en journalist, ringa ett samtal till en läkare eller en partikamrat, utan att avlyssnas. Det är vi som får våra sms, våra google-sökningar, våra fildelningar, våra mobilsamtal och chattar på MSN avlyssnade.

Du tycker förmodligen som jag, att du har ”rent mjöl” i påsen. Men vad som är ”rent mjöl” är en subjektiv och föränderlig bedömning. Vad vet vi om hur den bedömningen ser ut i framtiden? Regeringens förslag om signalspaning äventyrar de grundläggande mänskliga rättigheterna.

I morgon, onsdag 18 juni, tas beslutet men vi kan fortfarande försöka påverka de riksdagsmän som ska rösta!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons