Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gävle ska alla ha råd med hemtjänst

Annons

Ett av de första beslut som Allians Gävle har tagit är att inte höja avgiften för hemtjänst i kommunen. Det skulle ha drabbar främst den grupp som har behov att mycket hemtjänst – de äldsta och sjukaste, och därmed ofta de fattigaste.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville höja avgiften för hemtjänst till sommaren 2016. Det hade betytt en höjning av månadsavgiften på ca 200 kronor för nästan 1000 pensionärer i Gävle. Pensionärernas riksorganisation PRO har vädjat till kommunerna att inte höja avgiften för hemtjänst. Svenska pensionärsförbundet SPF har tydligt redovisat att det förslaget väntas slå särskilt hårt mot ensamstående kvinnor med låg pension. Jag förstår inte hur Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tänkte när de ville höja avgiften för de svagaste pensionärerna i Gävle kommun?

 Pensionärerna som grupp har låga inkomster och därför stoppar Allians Gävle avgiftshöjningen. Vi vill motverka att fler väljer bort insatser från hemtjänsten av kostnadsskäl då konsekvensen kan bli att anhöriga gör insatsen. Anhöriga kan ge mycket kärlek och värme men ska inte behöva känna sig belastade med ett omvårdnadsansvar.

Utbildad personal behövs som kan se eventuella medicinska behov som uppstår. I Gävle kommun ska inte pensionärer med stora vårdbehov och små inkomster välja bort vård och omsorg för att de inte har råd. Därför höjer vi inte avgiften för hemtjänsten.

 Allians Gävles vision är att Gävle ska bli den främsta kommunen i landet på att ta hand om sina äldre och övriga som behöver omsorg. Där ska alla ha råd!

Anders Jansson (M)

ordförande, omvårdnadsnämnden

Allians Gävle

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons