Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsrörelsen är fortfarande attraktiv för barn och ungdomar

/


Den senaste tiden har flera medier, både på nationell och lokal nivå, gjort granskningar av barn- och ungdomsidrotten.

Annons

Utgångspunkten för granskningen har varit att det lokala aktivitetsstödet, som föreningar söker för sin barn och ungdomsverksamhet, kraftigt har minskat inom vissa idrotter mellan 2004 och 2011. Det kan dock vara lätt att alltför snabbt dra slutsatsen att idrottsrörelsen inte längre är attraktiv för barn och ungdomar.

Det stämmer inte.

Det är nämligen många faktorer som påverkat den utvecklingen. Till exempel har de aktuella ålderskullarna varit mycket mindre under de här åren.

Om vi tar hänsyn till det är idrottsutövandets minskning bara en (1) procent. En annan faktor är den ökande urbaniseringen. På en del orter flyttar ungdomarna och de yngre familjerna för att utbilda sig eller få jobb.

När vi granskar siffrorna ser vi att det är lika många, i vissa fall fler, barn som börjar idrotta i en idrottsförening, medan det är tonåringarna som i större utsträckning lämnar. Att man lämnar behöver inte betyda att man tröttnat, utan i många fall beror det på att man inte får ihop till ett lag.

Men visst har vi inom idrottsrörelsen ett jobb att göra. Vi ska värna om att vi fortfarande är attraktiva och rekryterar många barn, och samtidigt hänga med i utvecklingen och arbeta för att även i fortsättningen vara det.

Men vi måste bli bättre på att lyssna in vad ungdomarna vill ha och vara mer flexibla, kunna erbjuda attraktiva tränings- och tävlingsupplägg för att minska andelen tonåringar som slutar. Många studier visar att de som lämnat idrotten gärna skulle ha fortsatt om de bara hade fått göra det på ett lite annorlunda sätt.

I de föreningar i Gästrikland där man redan börjat jobba med detta har trenden redan vänt och man ser positiva resultat.

Tillsammans bör vi ta vara på att vi fortfarande är attraktiva men samtidigt jobba för att minska för tidig och för stor drop-out. Idrottsföreningen och alla ideella ledare är så viktiga för ett aktivt och attraktivt samhälle. Att vi fortsätter att utbilda våra ledare, lyssnar på och tar vara på ungdomarnas engagemang och att vi är flexibla är viktiga nycklar för att idrottsrörelsen ska behålla sin ovärderligt viktiga plats i vårt samhälle även i framtiden.

Ann-Gerd Bergdahl

distriktsidrottschef Gästriklands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Bo Eriksson

ordförande Gästriklands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons