Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen har i min eller någon annans mjölpåse att göra!

Svar till Erik Axelsson (Arbetarbladet 14 juni). Du skriver att ”många, särskilt ungdomar, tror att alla ska avlyssnas och det för jämnan, vilket knappast är fallet”, men det är precis det som är fallet. Det gäller all elektronisk kommunikation utom sådan som av en slump inte passerar landets gränser eller vidrör någon av kontrollstationerna.

Annons

Att det är just ungdomar som protesterar högst är helt enkelt för att de förstår den moderna teknologin. Det gör också Patrik Fältström, expert i regeringens IT-strategigrupp och Oscar Swartz, grundare av Bahnhof, Sveriges första internetleverentör. Jag kan ge dig fler namn om du vill.

”Rent mjöl”-argumentet som du begagnar dig av är mer än lovligt tröttsamt, men i all korthet kan det stora problemet med dylikt resonemang sammanfattas såhär: Det som är rent mjöl i dag är inte nödvändigtvis lika rent i morgon.

Men det är egentligen ointressant. Grejen är att ingen har i min eller någon annans mjölpåse att göra så länge det inte föreligger misstanke om brott. Det FRA-lagen innebär är att brevhemligheten upphör. För jo, all elektronisk post kommer att öppnas. Inte av människor, men av datorer som söker efter något deras mänskliga herrar kan tänkas vara intresserade av.

Slutligen: Erik Axelsson skriver också att ”vi har förmodligen ganska många ’terrorister’ i vårt land och de ska inte ha någon hjälp av samhället.” Jag tror förvisso inte att de är särskilt många alls, men jag är överens med Erik om att terrorister inte ska ha någon hjälp av samhället. Det är just därför vi bekämpar Lex Orwell. Om vi monterar ner vår demokrati har terroristerna redan vunnit.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons