Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen man ska lida av inkontinens i onödan

Annons

19 november firar vi Internationella mansdagen för att uppmärksamma män och pojkars hälsa och välbefinnande. Ett tabubelagt område det aldrig talas högt om är manligt urinläckage. Detta trots att ett par hundratusen män är berörda. Nu är det hög tid att bryta tystnaden.

Jag heter Peter Bernström och lever med urinläckage. Det gör jag och några hundratusen svenska män med mig. För vissa handlar det om några droppar men för en av tio är problemet betydligt större än så. Fler än hälften av alla män som drabbats har svårt att prata om det med en vän, var tredje person tar inte ens upp problemet med sin läkare. Och endast en av tio är medveten om att det finns skydd speciellt anpassade för män.

Statistiken kan till stor del förklaras av att det råder tabu kring manligt urinläckage. När media pratar inkontinens framställs det allt som oftast som en kvinnlig åkomma, detta trots att vi efter 75 års ålder nästan är lika många män som kvinnor som drabbas. Susan ”Kniiip” Lanefelt uppmärksammade problemet för över 30 år sedan. Vi män har däremot aldrig uppmanats till att knipa. Trots att det faktiskt även kan hjälpa oss.

 När jag själv drabbades, för drygt tio år sedan, fick jag initialt ingen hjälp alls. Det fanns ingen som berättade för mig vilken hjälp som fanns att tillgå, inte heller att det fanns skydd för män. Den första tiden köpte min fru till och med barnblöjor till mig, vi visste inte bättre. Jag fick på egen hand dra i trådarna och begära sjukgymnastik och utprovning av skydd anpassade för mina behov. Det råder stora kunskapsluckor inom delar av sjukvården.

Det tabu som råder kring manligt urinläckage tillsammans med vårdens okunskap leder till att många män lider i det tysta. Istället för att berätta om problemet och söka hjälp hittar man på egna lösningar. Barnblöja, bindor, toalettpapper i kalsongerna, eller dubbelt lager underkläder. I värsta fall leder manligt urinläckage till social isolering. Resor, middagar, bio, teater eller restaurangbesök blir otänkbara. Urinläckaget hindrar från att leva ett fullvärdigt liv.

Lösningen är att bryta tystnaden. Ett stort ansvar vilar på media. Sprid budskapet att urinläckage drabbar både kvinnor och män!

Vi uppmanar alla kontinensmottagningar att ansöka om certifiering hos Sinoba, föreningen för kunskap om inkontinens och blåsproblem. Sinoba erbjuder nu landets kontinensmottagningar i öppen vård att ansöka hos oss om certifiering. Det ska verka som hjälp och inspiration till vårdcentraler att skapa kontinensmottagningar där dessa saknas och att utveckla befintliga kontinensmottagningar så att de håller den kvalitet patienterna har rätt att förvänta sig.

Ingen ska lida i onödan av manligt urinläckage.

 

Peter Bernström

ordförande Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons