Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inrätta ett äldreombud

Annons

I Gävle kommuns mål för hållbar utveckling formuleras det bland annat som ett samhälle där det finns service, mötesplatser och möjligheter till delaktighet och inflytande.

Vänsterpartiet i Gävle har därför lagt en motion om att inrätta ett äldreombud. I kommuner som har en liknande funktion kan uppgiften vara att opartiskt informera, stödja och råda äldre, deras anhöriga och närstående. I Gävle kommun vill Vänsterpartiet ta funktionen ytterligare steg närmare medborgarna.

Delaktighet och inflytande för äldre personer som har sitt boende inom Gävle kommuns äldreomsorg är en kvalitetsfaktor. Många äldre som flyttar till särskilt boende har en livssituation som innebär att vara beroende av stöd i sitt vardagsliv. För många kan det innebära en inskränkning i livsvillkoren.

 Det finns exempel på bland annat saknad av utevistelse eller tid för samtal/samvaro med personal. På grund av en beroendeställning kan det vara svårt för de äldre att framföra synpunkter/önskemål om innehåll i vardagen. Delaktighet, självbestämmande och individanpassning är enligt Socialstyrelsen grundläggande för att personer inom socialtjänstens omsorg ska kunna leva ett värdigt liv samt känna välbefinnande.

Gävle kommun har sedan en tid tillbaka arbetat med en dialogmodell som har målet att utjämna maktobalans. Modellen som har utvärderats av forskarvärlden och tillämpas på flera håll i landet skulle utan tvekan fungera utmärkt inom ramen för ett äldreombuds uppdrag.

Vänsterpartiet föreslår därför i sin motion att ett äldreombud inleder arbetet med dialogmodellen i kommunens ytterområden, med ambitionen att det kan bli en permanent arbetsmetod i kommunens äldreomsorg.

Tord Fredriksen (V)

ordförande omvårdnadsnämnden

Irene Forslund (V)

ledamot omvårdnadsnämnden

 Anita Walther (V)

ersättare omvårdnadsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons