Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internet ersätter pressen

Varför tiger svenska pressen om sina brister och problem? Det är kanske en rimlig fråga som kan ställas.

Annons


Svaret är inte så viktigt eftersom den nya elektroniska kommunikationen har förändrat mänskligt tänkande. Och kommunikationsvägarna är många: tv-kanaler, e-post och internet, bland mycket annat. You tube och bloggsidor. Budskap från bloggares masskommunikation spelar nya roller när det gäller spridning av politisk medvetenhet och mobilisering av samhällskrafter.
Internet med bloggsidor har blivit ett motstånd mot diktatoriska regimer och ett forum för fria politiska debatter. Dessutom är You tube (med bild och ljud) mer sofistikerad och diktatorer kan inte längre förvränga nyheter om händelsers resultat.
Även i demokratiska stater förekommer nyhetsförvrängning. Därför kan internet med bloggsidor delvis ge en korrekt bild av nyhetshändelser och påverka politikens innehåll i det offentliga samtalet. Ett exempel är att svenska bloggsidor har uppmärksammat FRA-lagen på ett helt annat sätt än vad public service har gjort.
Bloggsidor ökar mer och mer. Men pressen försöker fortfarande att dominera det offentliga rummet.
Många menar att pressen ibland är fel ute när fokus riktas bara på personens karaktär och privatliv och inte på samhällsfrågor. Av den anledningen har många politiker fixat en bloggsida för att ge uttryck för sina politiska värderingar som inte uppmärksammas i pressen.
Jämför man svensk press med engelsk press där skilsmässor, skandaler i privatlivet och publicering av namn och adress på personer som har dömts för bagatellförseelser, då tycker man kanske att den svenska pressen i stort står på en hygglig nivå. Generellt tycker jag att svensk press ofta är rolig. Men det finns ibland destruktiva drag och företeelser som förekommer i några tidningar, till exempel Expressen.
Man måste förstå att misstag, felaktigheter, överdrifter och förvrängningar förekommer och de måste förekomma. Detta är tryckfrihetens baksida. Därför undrar man hur man ska kunna begränsa missbruk av tryckfriheten utan att minska tryckfrihetens värde.
Eftersom det är viktigt att medborgarna tar upp en kritik av frågor som sällan framförs i tidningarna kan bloggsidor delvis ersätta pressens brister när det gäller objektivitet, saklighet och en kritisk belysning av samhällsfrågor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons