Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ja, men då är det ju precis som i en diktatur”

Häromdagen gick jag in på en lunchrestaurang för att äta en bit mat. Vid bordet fanns redan fyra ungdomar i tjugoårsåldern. Satt i egna tankar varför jag till en början bara lyssnade lite förstrött på dem.

Annons

Men rätt som det är säger en av ungdomarna, ”jag såg i en tidning att man troligen ska rösta om Lissabonfördraget i riksdagen 20 november. Är det någon som är insatt i vad Lissabonfördraget innebär för Sverige och oss medborgare? Vi har ju inte fått någon som helst information och det påstås att detta är den viktigaste frågan för svenska folket någonsin”.

Eftersom ingen kunde berätta gav jag mig in i samtalet. Jo, sa jag, det är troligt att riksdagen 20 november avgör om Sverige ska godkänna fördraget. Så berättade jag i stora drag vad fördraget innebär. Att det får karaktären av grundlag som i flertalet frågor tar över våra egna lagar och grundlagen. Men det är inte en demokratisk grundlag eftersom den anger vilken politik vi och övriga stater inom unionen måste föra oavsett om medborgarna i respektive land vill ha ett annat samhälle. Principiellt är den därför samma typ av grundlag som förekommer i diktaturer. Eftersom man tagit bort vetorätten i flertalet frågor (möjligheten för en stat att inte acceptera ett beslut) kan vi tvingas att anpassa oss till vad andra stater bestämmer. ”Ja, men då är det ju precis som i en diktatur”, sa någon. Ja det är helt riktigt. Får inte ett eller flera partier som samlar en majoritet av väljarna föra den politik man gick till val på så är det diktatur.

”Ja, men varför har vi inte fått någon information och varför tas det inte i samband med ett val, eller ännu bättre att vi får folkomrösta om det”, sa någon annan?

Det ska du fråga våra riksdagsledamöter som påstår sig vara demokrater. De framhåller ju gärna för andra stater hur demokratiska de är. Kanske är det i själva verket den här slags diktatur de vill sprida vidare?

”EU-inträdet har ju också medfört att vi inte får ha en egen alkohollagstiftning. Jag såg någonstans att alkoholkonsumtionen har ökat kolossalt utan att vi kan göra något åt det. Misshandeln av kvinnor och barn lär också ha ökat enormt”.

Ja det stämmer, sa jag.

”Du, som verkar kunna en hel del om EU och Lissabonfördraget, hur är det egentligen med kollektivavtalen? Jag har hört talas om något som visst kallas ”Laval- domen” där arbetarna lär ha förlorat”.

Jo, du har rätt. Man vill ta ifrån arbetare och löntagare deras rätt att teckna kollektivavtal och därmed få trygghet beträffande löner, arbetsmiljö med mera. Godkänner riksdagsledamöterna Lissabonfördraget har arbetare och löntagare inga rättigheter längre. Kapital och den fria marknaden går alltid före de rättigheter de fackliga organisationerna kämpat sig till under en hundraårig kamp.

Tänk om riksdagsledamöterna har lika fel när det gäller Lissabonfördraget som de hade när det gäller kronan och EMU. Vad jag förstått har vi en väldig tur i den här konjunkturnedgången som behållit kronan. Läste att Volvo och Saab kanske klarar sig tack vare att kronan försvagats och att våra exportvaror blir billigare än de stater som har euron och dollar som valuta.

”Men det här får bara inte ske, vi vill leva i ett fritt land där vi själva som folk kan forma vår framtid!”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons