Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag kommer att ta strid för hemvärnet i Gävleborg

Annons

Den senaste tiden har försvaret och dess ekonomi debatterats frekvent både i riksdagen och i media. Det är inte första gången det debatteras utan tvärtom har försvaret länge präglats av ekonomiska underskott vilket får en och annan att höja på ögonbrynen. Visserligen har Sverige ett bra försvar med en god förmåga att hantera och medverka i både nationella och internationella insatser men den ekonomiska situationen behöver nu få en lösning som håller på lång sikt.

Försvarsledningen meddelade till en början att de hade balans mellan anslag och kostnader för att sedan påvisa ett underskott på förbandsverksamheten om 1,5 miljarder kronor. Det är naturligtvis en oacceptabel situation och kravet från statens sida om att hålla budget innefattar givetvis även försvaret. För att lösa dessa underliggande ekonomiska problem har Försvarsmakten nu föreslagit vissa åtgärder. Regeringen kommer nu noggrant och seriöst att gå igenom förslaget för att därefter besluta om ett paket av åtgärder.

Gävleborgsgruppen hjälper till exempel Räddningstjänsten med att släcka skogsbränder och att söka efter försvunna personer och ger dessutom service och utbildning åt länets hemvärnsbataljoner.

Skulle ÖB:s förslag bli verklighet innebär det att Gävleborgs sista kvarvarande yrkesmilitärer försvinner vilket vore mycket olyckligt.

Försvarsmakten behöver i stället öka sin användbarhet och bli mer kostnadseffektiv och det behöver inte ske på bekostnad av Gävleborgsgruppens nuvarande existens.

Tomas Tobé, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons