Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag oroar mig för dem som går utan arbete och utan åtgärd

Svar på debattartikel om moderniserad vuxenutbildning (Arbetarbladet 16 september).

Annons

Folkpartiet påstår att jag kommer med falska påståenden om de besparingar regeringen gjorde på vuxenutbildningen hösten 2006. Det är inga falska påståenden, det är vad som hände. Hösten 2006 minskade regeringen anslagen till kommunal vuxenutbildning med 600 miljoner kronor per år. I Gävle innebar det att vuxenutbildningen hastigt fick fokusera enbart på det som de är skyldiga att erbjuda, nämligen grundläggande vuxenutbildning. De entreprenörer som kommunen tidigare haft råd att anlita för yrkesutbildning kunde inte längre erbjudas att fortsätta med det eftersom statsbidraget inte räckte till detta.

Efter detta har Gävle kommun satsat kommunala medel på att bygga ut gymnasial lärlingsutbildning inom vuxenutbildningen.

Nu kommer en del av de sparade miljonerna tillbaka från staten till vuxenutbildningen för att kunna erbjuda fler yrkesutbildningar. Det är bra och välkommet, men inte tillräckligt. Fakta kvarstår, denna ”satsning” kommer inte upp i den nivå vuxenutbildningen hade innan regeringens besparing.

När det sedan gäller arbetslöshetsstatistiken påstår de folkpartistiska debattörerna att jag använder bristfälliga källor, i form av Lars Sjösten, tidigare chef på dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS.

Jag har därför i dag bett att få siffror från Arbetsförmedlingens datasystem över utvecklingen av arbetslösheten.

Antalet nyanmälda jobb till Arbetsförmedlingen i Gävle var vecka 37 år 2007 2 592. Samma vecka 2008 var antalet nyanmälda jobb 2 056. Alltså en minskning med 536 lediga jobb. I riket var den totala arbetslösheten vecka 37 år 2007 215 327. Samma vecka i år var den 218 273. Alltså en ökning med 2 946 arbetslösa.

Tittar vi sedan på enbart långtidsarbetslösa i riket så blir siffrorna än mer oroande. Vecka 37 år 2007 vara antalet långtidsarbetslösa (öppet och i program) 63 670. Samma vecka i år var det 87 998. Alltså en ökning med hela 24 328 personer.

Dessa siffror är alltså hämtade ur Arbetsförmedlingens egen statistik, tisdag 16 september 2008.

Ändå är det inte enbart siffrorna som oroar mig mest. Det viktiga måste vara möjligheten för dessa människor att komma i arbete. Då krävs det att de erbjuds olika insatser för detta.

När jag i förra veckan träffade arbetsförmedlingens chef i Gävle för att diskutera vad kommunen tillåts göra för dessa människor så fick jag ett dystert budskap. Trots arbetsmarknadsministerns löfte om att kommunerna ska vara en naturlig samarbetspartner i bekämpningen av arbetslösheten så hindras vi fortfarande från att medverka på grund av de nya reglerna för arbetsförmedlingens arbete. Något som både arbetsförmedlingen och vi beklagar.

I det regeringen kallar jobb och utvecklingsgarantin finns det i dag 950 arbetslösa i Gävle. Av dessa är 700 utan åtgärd eftersom Arbetsförmedlingen saknar resurser och kommunen inte får vara en aktör för dessa. I motsvarande jobbgaranti för unga finns det i Gävle 356 ungdomar. Av dessa är 240 utan åtgärd.

Jag oroar mig för de människor som går utan arbete och utan åtgärd. Därför är mer pengar till vuxenutbildningen välkommet, men det behövs även ytterligare satsningar för att komma tillrätta med detta.

För mig är det då naturligt att först lägga våra gemensamma resurser på dessa investeringar i den gemensamma välfärden.

Peter Hasch, s

ordförande, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons