Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag tror på valfrihet i Gävle och Kommunal

Svar till Tord Fredriksen (V), Sergio Manzanares (S) och Kerstin Monk (MP), 17 februari

Annons

Jag sätter alltid de individer som ska ha stöd i centrum. Jag litar också på arbetsmarknadens parter, vilket tydligen inte Tord Fredriksen (V), Sergio Manzanares (S) och Kerstin Monk (MP) gör. Detta förvånar mig mycket. Litar ni inte på Kommunals förmåga att föra de anställdas talan?

De har uttryckt oro för de som arbetar eller bor på sex gruppbostäder som Frösunda har tagit över från Attendo i år. Jag delar helt deras uppfattning om att de som bor gruppboenden ska ha de bästa förutsättningarna för att leva ett drägligt liv. Därför följer jag som ordförande, med stöd av Omvårdnad Gävle, denna verksamhet mycket noga.

Två informationsmöten har genomförts med de boende i gruppbostäderna av Omvårdnad Gävle i syfte att tidigt informera om förändrade ägarförhållanden. Frekventa avstämningar mellan Omvårdnad Gävle och Frösunda har skett under hela processen. Dessa fortsätter fram till dess att Omvårdnad Gävle bedömer att de inte längre behövs. Allt detta görs med individen, alltså den boende, i centrum. För de ska ha de bästa förutsättningarna.

Förhandlingar med Kommunal och Frösunda om bemanningen och scheman är planerade till den 24 februari. Kartläggning av de boendes behov ska ligga till grund för bemanningen och det utgår från kommunens biståndsbeslut och individens genomförandeplan. Därutöver görs konsekvensanalyser och riskbedömningar avseende personal och de boende. Allt detta görs i samverkan mellan Frösunda, Kommunal, skyddsombud och medarbetare. Först efter att förhandlingarna är genomförda har Frösunda möjlighet att tillsätta vakanta tjänster och genomföra förändringar i bemanningen.

Jag tror på valfrihet. Med en sund samverkan kommer vi att skapa en bättre välfärd för alla under förutsättning att vi har fungerande kontrollsystem av kvalitet. Omvårdnad Gävle har enligt min uppfattning ett mycket väl fungerande system för utvärdering och uppföljning av både den egna verksamheten och vårdföretagens. Varje år kommer en avtalsuppföljning att ske av Frösunda och när halva avtalstiden har löpt ut kommer en omfattande avtalsrevision att genomföras. Uppfyller inte verksamheten de krav som ställs, ska det rättas till inom rimlig tid eller så sägs avtalet upp.

Min vision är att Gävle ska bli den främsta kommunen i landet på att ta hand om de som behöver omsorg. En förutsättning för detta är valfrihet och fortsatt god samverkan mellan kommunen och vårdföretag.

Anders Jansson (M)

ordförande i Omvårdnadsnämnden

Allians Gävle

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons