Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan asyltiden få präglas av humanism?

Annons

En motion skriven av mig för att utröna möjligheten att ge människor under asyltiden gratis kollektivtrafikresor inom den egna kommunen har behandlats av regionstyrelsen. Detta rapporteras i fredagens Hälsinge-tidning. Vuxna människor i en familj får per person 19 kronor om dagen – summan har inte höjts på över ett decennium.  Det skall räcka till allt man kan behöva för att bygga upp ett liv som slagits i spillror i det egna landet och där ihopsparade medel förlorats under flykt genom ett hotfullt hav och till människor som skott sig på andras nöd. Många som kommer till Sverige har bara kläderna de går och står i. Asyltiden drar ut på tiden, trångboddheten är påtaglig. Att få lämna den för att orientera sig i den närmsta omgivningen, kunna få intryck för att skingra tankarna är både rimligt och borde vara en mänsklig rättighet.

Regionstyrelsen avslår motionen – men säger samtidigt att man vill jobba med Migrationsverket för att kunna erbjuda asylsökande gratis kollektivtrafik. Om en motion avslås brukar det vara svårt att samtidigt ålägga någon inom organisationen att jobba med intentionerna i förslaget. Man brukar i sådana sammanhang ”anse motionen besvarad”

Jag vill försöka tolka tongångarna positivt och hoppas att innebörden är att Regionstyrelsen aktivt kommer att arbeta för att göra tillvaron något mer hoppfull och meningsfull för människor som fått sina liv sönderslagna och som innan de nått våra gränser gått igenom ohyggliga upplevelser.

I samma tidning kan man läsa SD:s reaktion på min motion. Jag blir beklämd över tankar om att det skulle vara ”barockt” att hjälpa asylsökande till integration därför att de ’bara’ är asylsökanden. De är inte bara asylsökanden - de är människor med behov som självfallet är svårt att täcka tillfredställande med 19 kronor om dagen! Kostanden för gratis kollektivtrafik kan räknas olika. Den föreslagna subventionen är tänkt att gälla bara under tid när de flesta stolar på bussarna är tomma. Utan subvention åker inte de asylsökande buss för ’nöjets skull’. Nästan alla asylboenden finns perifert i kommunerna och med 19 kronor om dagen blir det inga resor. Med subvention blir det alltså aldrig några ’uteblivna intäkter’. Utan subvention fortsätter stolarna att vara tomma istället för att något lätta tillvaron för hårt drabbade människor.

Margareta Sidenvall (KD)

Ledamot  i Regionfullmäktige i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons