Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kass service, Posten

Vi har än så länge en utmärkt lantbrevbärarservice i dag, bland annat här i Norduppland. I och med riksdagsbeslut i juni 2007 avvecklas postens kassaservice även för lantbrevbäringen vilket innebär att vi från 1 december i år inte kan ta ut kontanter, betala räkningar eller lösa ut inbetalningskort. Nu ska marknaden ställa upp.

Annons

Hur det ska lösas är oklart, men ett är säkert, vi i landsbygden får det svårare att ta ut pengar. Posten säger på förfrågan att vi får ta oss till köpingen. Men hur gör man det utan pengar? Alla har inte bil och körkort. Det är mest äldre, ensamstående, rörelsehindrade med flera som kommer att oroa sig över problem som inte funnits med en fullgod lantbrevbäring.

Riksdagens beslut ger dock post- och telestyrelsen (PTS) möjlighet att, på de orter och områden som marknaden inte förväntas täcka behovet av grundläggande betaltjänster, upphandla sådan service. Detta arbete pågår för fullt. Det vi fått reda på via telefonsamtal till posten lokalt och PTS ger inga positiva vibrationer. Avstånden till kommuncentra med banker och butiker ska enligt uppgift vara minst 30 kilometer för att få del av sådan upphandlad service. Har man tänkt sig att vi och våra äldre ska cykla två till tre mil till Tierp?

Inte nog med detta är informationen om kassaservicen urusel från posten och PTS. I maj månad uppgav man att beslut inte tagits om att ta bort kassaservicen, det skulle prövas i höst. I dagarna damp det ner en broschyr från Svensk Kassaservice med klartext att servicen ska dras in och vilka alternativ som återstår. Alternativen är bank och uttagsautomat som vi inte har, butik med bankservice som vi inte har, internet som vi inte har och så vidare. Denna broschyr har bara gått till några få hushåll och då är det svårt att veta vad som händer framöver.

Det hade varit snyggt om PTS och posten åkt ut till de orter som drabbas av försämringarna och svarat på många frågor och desinformationen kring kassaservicen.

Till sist en fundering ur ett landsbygdsperspektiv. Vad är det som driver politiker och ledande chefer att centralisera all samhällsservice från mindre tätorter till kommuncentra och storstäder? Är det den gamla hederliga girigheten eller är det drömmen om att bevara och förstärka välfärden för dem som redan nu vältrar i lyx och överflöd? Kan någon ansvarig ge klara besked?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons