Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom utanför din box och möt dina fördomar!

Najim Al-Ganas, Abo Raads kontaktperson, svarar på Torbjörn Jerlerups öppna brev.

Annons

Torbjörn Jerlerup har aldrig mött eller fört en dialog med Abo Raad, aldrig suttit på en föreläsning till imamen, aldrig ställt en direkt fråga till imamen men verkar genom sin debattartikel känna imamen väl. Han vet vilka som är imamens vänner och vad de gör och inte gör. Detta tycker jag är märkligt, men det kanske speglar den vardag politiker lever i. Långt ifrån verkligheten men tar avgörande beslut över människors vardag. Förlåt, var jag för generaliserande? Det menade jag inte. Dock är det den bild svenska samhället har av politiker.

Min personliga bild av politiker är att många är engagerade och brinner för sina uppdrag, som jobbar på arbetstid och på sin fritid för att ge den bästa möjliga servicen till medborgarna. Hur kan jag veta det? Eftersom jag mött de, suttit med de, diskuterat och fört dialog med dem.

Kanske ska du lära dig av min erfarenhet och möta människor personligen innan du kritiserar de? Det kan vara en bra grund att stå på som politiker. Så slipper du fatta felaktiga beslut, som du gjorde när du dömde ut imamen utifrån en artikel på GD som är kända för sina islamofobiska artiklar. Jag gick igenom din blogg innan jag valde att svara på din debattartikel och ser många kloka inlägg om antirasism och islamofobi. Samtidigt väljer du att skriva en text som leder till ökad islamofobi.

Imamen var tydlig om att alla är välkomna till moskén och att moskén står till allas förfogande. Vilken del av detta uppmanar till hat eller sprider hat gentemot homosexuella? Det som inte framgick i intervjun var att imamen fick ett brev av en homosexuell som behövde hjälp och rådgivning. Imamen valde att svara personen och hans brev finns att ta del av. Skulle han på något sätt hata homosexuella så skulle han aldrig svara. Detta var långt innan snacket om muslim.se kom till ytan.

Borde inte du som politiker känna till källkritik och vara medveten om att allt som skrivs i massmedia inte behöver alla gånger överensstämma med verkligheten? Borde du inte ha viljan att ens försöka få tag i dokument från muslim.se som beskriver deras styrelse, skribenter och redaktion? Är inte detta det minsta man kan kräva från en politiker? Att undersöka och sträva efter sanningen och inte bilda en uppfattning efter endast en text publicerad på en hemsida?

Du, som alla andra med frågor och funderingar är välkomna på besök till moskén för dialog och diskussion. Ta dig därför tiden och damma av några av dina fördomar mot Gävles imam, det kan vara av betydelse att föra dialog med en imam som är respekterad och omtyckt bland muslimer i Sverige och Europa.

Med vänliga hälsningar

Najim Al-Ganas

LÄS OCKSÅ:

Torbjörn Jerlerup: Bemöt inte homosexuella med hat

Imamen på Gävle moské: Min roll var att svara på frågor

Moskén vägrar att tala med media

Debattartikel från moskéns imam: Vart är samhället på väg?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons