Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt självstyre och vindkraftvetot lever farligt

Annons

Under 2015 har Energimyndigheten – tillsammans med Naturvårdsverket - tagit fram en vägledning för kommunal tillstyrkan eller veto vid vindkraft, och nyligen avgav Miljö- och energidepartementet 2016 års regleringsbrev för myndigheten.

Vi läser det nya regleringsbrevet – och sätter kaffet i halsen: “Om myndigheterna mot bakgrund av analysen bedömer att behov föreligger för ytterligare åtgärder för att underlätta tillståndsprocessen bör de föreslå sådana, inklusive författningsförslag.“ Uppdraget ska redovisas senast juni 2016. Regeringspartierna vill avskaffa kommunernas nuvarande vetoträtt vid vindkraftetableringar. Energimyndigheten var redan i samband med lagstiftningsprocessen 2009 motståndare till vetot, och har alltsedan dess – med energiskt stöd av vindkraftbolagen och av dessa anlitade advokatbyråer - i olika sammanhang argumenterat för att vetorätten bör avskaffas.

Hofors politiker använde sitt veto för att avstyra EON:s etablering av nio verk i Tjärnäsområdet, med hänvisning till områdets natur- och kulturhistoriska värde. Det var också aktuellt för Bollnäs kommun att med veto skydda sitt världsarv Hälsingegårdar från tio vindkraftverk väster om Vallsta. I Ljusdal ville den tyska koncernen Nordex bygga 34 verk i strid med kommunens planer. Inför ett förestående negativt beslut i kommunstyrelsen drog man tillbaka ärendet, och återkom nyligen med ett upplägg anpassat till kommunens tematiska tillägg. Här hade alltså vetot en styrningsfunktion, något man ofta glömmer i debatten.

Departementets regleringsbrev innebär nu en inbjudan till Energimyndigheten att föreslå inskränkning av den kommunala vetorätten. Var beredd på att framåt sommaren hör vi av frågan igen. Vänner av kommunalt självstyre bör vara uppmärksamma.

Jan Hedman

styrelseledamot i Föreningen Svenskt Landskapsskydd FSL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons