Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp ännu mer svensk mjölk!

/


Nu är det kris, riktigt allvarlig kris för svenska mjölkbönder.

Annons

Orsaken är att Ryssland satt stopp för import av mjölkprodukter. Följden blir ett stort överskott i Europa. När det är överskott på något är efterfrågan låg och priset sjunker. I nuläget har mjölkpriset till den svenska bonden rasat med 30 procent på kort tid, det är kris. Bonden har två alternativ. Kämpa på och satsa eget kapital och obetalda timmar med hopp om att framtiden blir ljusare. Det andra alternativet är avveckling av verksamheten fortast möjligt för att minimera krisens ekonomiska skada på företaget. Inget av dessa alternativ är bra.

I det första alternativet kommer det finnas svensk mjölk i våra butiker men också massor av bönder som satsat allt de äger och lite till. De har även lagt ner otalet obetalda timmar vilka det är svårt att se att de kommer få igen med rådande utveckling. Det resulterar i tusentals företag i branschen som kommer att kippa efter andan lång tid framöver och inte kunna utveckla den otroliga potential som finns i de gröna näringarna. Alternativ två är mer fördelaktigt för bonden men en direkt katastrof för vår svenska livsmedelsförsörjning. Det är inte bara svenska mjölkprodukter som försvinner från butikshyllorna, svenska kobestättningar bidrar också med en väldigt stor andel kött.

Politikern har två alternativ. Inse att det är kris eller rycka på axlarna. Jag tillhör de som länge varnat för att när väl krisen kommer kan det vara för sent att rädda vår livsmedelsförsörjning. En hög grad av självförsörjning på livsmedel betraktar både jag och Centerpartiet som en säkerhetspolitisk fråga. Enligt mig ska målet vara minst 100 procents försörjningsgrad, det som inte konsumeras i Sverige ska vi exportera i form av förädlade produkter. Nu är krisen här. För att rädda det som räddas kan måste politiker nu agera, oavsett partifärg. Inse att det är kris och göra något. Det värsta är att sitta still och hoppas att det löser sig på något vis ändå. Det kommer det inte göra, alla måste nu hjälpas åt.

Oavsett vad lantbrukaren eller politiken gör är det beslut med långa ledtider, riktigt snabbt i de sammanhangen är ett halvår. Om ett halvår är det för sent för många mjölkföretag. Av den mjölk som vägs in i Sverige säljs strax över 40 procent som konsumtionsmjölk, syrade produkter och grädde, 30 procent används i osttillverkning. Ungefär 6 procent blir smör. 20 procent av den totala mjölkinvägningen resulterar i pulvermjölk. Bondens mjölkpris är en sammanvägning av hur försäljningsandelarna ser ut och världsmarknadspriserna. Konsumtionsmjölk är den produktgrupp som ger högst pris och mjölkpulver det som ger lägst, däremellan kommer ystmjölken. Det som nu hänt är att europamarknaden är överfull av både ost och mjölkpulver, då sjunker priserna. Kan konsumenten göra något för mjölkbonden? Ja, det är enkelt. Genom att förändra de olika produktgruppernas andelar av den svenska mjölkinvägningen går det snabbt att göra positiv skillnad.

Konsumenten har två alternativ för att rädda svensk mjölkproduktion. Köp mer svensk mjölk. Då ökar konsumtionsmjölkens andel och den sämre betalda pulvermjölken minskar. Om alla ökar sin konsumtion med bara ett glas mjölk, två deciliter, eller en stor kaffe latte i veckan ökar konsumtionsmjölken med 10 procent. Alternativ två ger en riktigt kraftig förändring i positiv riktning. Köp mer svensk ost. I dag importerar Sverige mer ost än vad som tillverkas i landet. Försäkra dig om att osten och alla andra mejeriprodukter du köper är tillverkade på svensk mjölkråvara. För varje kilo svensk ost du köper är det åttatio liter mjölk som bidrar till bättre betalning till den svenska bonden. Byter du mejerivaror i din kundkorg så att de endast är tillverkade på svensk mjölkråvara kommer det redan i dag göra positiv skillnad för bonden, varje liter är viktig. Köp lite extra mjölk när du handlar nästa gång och njut en god latte till ostsmörgåsen samtidigt som du sänder sommarens svenska kohagar en solig tanke.

Sara Sjödal (C)

agronom

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons