Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv svar om Saudiarabien!


Vi var många som kände hoppet stiga när Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering efter valet.

Annons

Äntligen skulle Sverige få en utrikespolitik värd namnet, med ett starkt fokus på FN, mänskliga rättigheter och demokrati. Utrikesministern har deklarerat att Sverige ska föra en feministisk utrikes- och säkerhetspolitik.

Ambitionen att Sverige ska axla en mer aktiv roll i utrikespolitiken är bra. SSU Gävleborg ser fram emot ett Sverige som med klar och tydlig röst står på de utsattas sida i världspolitiken. En röst som ständigt påminner om människovärdets okränkbarhet. En röst som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Därför är det anmärkningsvärt och oacceptabelt att regeringen nu vacklar i frågan om att säga upp det militära samarbetsavtalet med en av världens värsta diktaturer, Saudiarabien. Det finns inget som kan motivera att svenskt krigsmaterial ska säljas till en stat som gjort förtryck, diktatur och offentliga avrättningar till sin paradgren.

I vår har regeringen chans att agera i Saudifrågan och stå upp för de värderingar de gått till val på. 15 maj förlängs det militära samarbetsavtalet automatiskt om det inte sägs upp. Avtalet som tecknades 2005 och kulminerade i den så kallade ”Saudiaffären” 2012 har fått massiv kritik, bland annat för Sveriges inblandning i planerna på att bygga en vapenfabrik. Vår förväntan var att avtalet skulle brytas av den nya rödgröna regeringen.

Det finns tydliga kongressbeslut från Socialdemokraterna att Sverige inte ska exportera krigsmaterial till diktaturer. Det finns inget utrymme att misstolka den hållning som partiets medlemmar tagit i frågan. Dessa beslut står i skarp kontrast mot att exportera krigsmateriel till en hårdför diktatur som Saudiarabien. Nu är det dags för representanter från vårt parti att resa sig upp och uppmana regeringen att ta sitt förnuft till fånga och säga upp det militära samarbetsavtalet när det är möjligt i maj i år.

Vi vill därför uppmana samtliga socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborgs län att kräva svar från regeringen. Vi måste tillsammans höja rösten och kräva besked. Vi vet att vi har våra medlemmars stöd när vi säger nej till fortsatt militärt samarbete med Saudiarabien. Vågar vårt moderpartis företrädare göra samma ställningstagande?

Elin Pöllä

distriktsordförande, SSU Gävleborg

Ellinor Eriksson

förbundsordförande, SSU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons