Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhuvudstad eller inte?

Annons


I ett mycket välbalanserat debattinlägg (Arbetarbladet 29 september) har Sven-Eric Lundahl visat hur ogenomtänkt förslaget är ur prioriteringssynpunkt mellan olika förvaltningars behov för att rätta till de bristerna som finns i verksamheterna.
Det är bara risk att inlägget tas emot med en axelryckning och en anspelning på att han blivit moderat.
Jag instämmer till fullo i hans synpunkter på prioriteringen och jag hoppas att det finns några s-märkta politiker som vågar sätta ned foten och bromsa den glädjeyra som kommunledningen tycks ha drabbats av.
Som gammal kommunpolitiker blir jag bekymrad när man påstår att pengarna skall tas ur särskilda medel i kommunstyrelsens budget och att det inte påverkar övrig kommunal verksamhet.
Antingen vet man inte vad man sysslar med eller också försöker man lura väljarna. Det finns inga särskilda medel som dimper ner från skyn i en kommunal budget.
I en kommunal budget fördelas alla tillgängliga medel till kommunens olika verksamheter. Medel som avsatts för kommunstyrelsen skall förutom till styrelsens administration läggas ett belopp för oförutsedda händelser som till exempel att någon förvaltning fått oförutsedda utgifter i sin verksamhet, till exempel ökade socialbidrag eller liknande.
En ansökan om att få bli kulturhuvudstad är ingen oförutsedd händelse utan en budgetering för detta skall in i budgeten under kultur- och fritidsnämndens verksamhet.
Det som nu har skett innebär att man tar reserverade medel för annan verksamhet och lägger detta på en för vissa politiker och tjänstemän glassig verksamhet. Man blir ännu mer förbannad när man vet att pensionärer får betala drygt 7 000 kronor mer om året i kommunalskatt än den som förvärvsarbetar samtidigt som åldringsvården behöver mera resurser.
Ett råd till dagens politiker: sluta lyssna på karismatiska och fantasifulla tjänstemän och ta det ansvar ni är satta att förvalta. Kommuninvånarna har ingen nytta av om någon politiker får sola sig i glansen av spektakulära projekt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons