Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurderna i Turkiet hotas av massakrer

/
  • Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Annons

Turkiska armén belägrar och angriper flera kurdiska provinser och byar.

Många människor flydde undan kriget i Syrien, några av dem befinner sig i Gävle i dag. Dessa människor har riskerat sina liv för att hitta en trygg plats att leva på. Familjer har splittrats på flyktvägen, en del är döda andra försvunna. Andra är kvar i Turkiet och möter ett nytt krig. En ny humanitär katastrof.

I och med att Erdogan avbröt den kurdisk-turkiska fredsprocessen 24 juli i år påbörjades ett nytt krig mot den civila kurdiska befolkningen. Sedan dess har byar, städer, företag och även naturen varit under dagliga attacker och bombningar. För över en vecka sen har turkiska specialstyrkorna, som stöds av armén, utlyst undantagstillstånd i kurdiska städer och genomfört utomrättsliga avrättningar i regionen.

Att begrava döda och behandla skadade är inte tillåtet. Alla in- och utgångar från dessa städer och provinser har förbjudits, medan säkerhetsstyrkorna terroriserar befolkningen i de regioner som har skurits av från resten av landet. El- och vattenförsörjning till dessa städer har medvetet kapats av.

Hittills har det rapporterats flera döda civila, men enligt lokala källor är dödssiffran mycket högre än vad som rapporteras av staten. Civilbefolkningen är mycket oroade över att de står inför massakrer. Den turkiska armén har också belägrat landsbygdsområdena kring dessa städer och genomför tunga bombningar i byarna.

Den turkiska regimen bedrev en liknande kampanj under 1990-talet. Under den perioden brände regimen 4 000 kurdiska byar och fördrev 3 000 000 personer. Den fascistiska regimen upprepar samma politik och praktik igen.

HDP (det kurdiska partiet som i år kom in i turkiska parlamentet) företrädare har rapporterat att det är samma strategi som när ISIS attackerade Kobane som Turkiet nu använder sig av i de kurdiska byarna i Turkiet. Att IS använder sådan strategi kan vara förståeligt eftersom det är en terrororganisation. Men att en stat använder sin militära makt mot civila är en krigsförbrytelse. Den direkta bombningen av hem, byar, företag, gator, gårdar och den omgivande miljön är en terrortaktik som används av den turkiska regimen mot oskyldiga civila. De brott som begås mot kurder är brott mot mänskliga rättigheter som den turkiska regimen måste hållas ansvarig för.

Gin Akgul Hajo (V)

kommunalråd

Vänsterpartiet Gävle

Seppo Laine (V)

ordförande, Vänsterpartiet Gävle

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons