Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg prestigen åt sidan och agera långsiktigt.

Annons

När jag klev in i politiken för två år sedan var det med en stark vilja att påverka samhällsutvecklingen i Älvkarleby kommun i positiv riktning. En vilja som fortfarande finns men som är klart naggad i kanten då det politiska arbetet är fruktansvärt långsamt. Processen från idé till beslut är långdragen och slits mellan olika viljor och gamla strukturer. Jag inser självfallet att detta, till störst del, beror på att demokratin måste få verka fullt ut men jag är inte van vid det från mitt tidigare arbete som kantades av snabba avgörande beslut där idé, konsekvensanalys och verkställande ofta skedde under en och samma arbetsdag.

När Vuxenutbildningen i Älvkarleby kommun, Kunda, började göra sin röst hörd om att de led av undermåliga lokaler och trångboddhet och saknade lokaler som låg nära angränsade till varandra så nöttes och blöttes frågan i cirka två år. Valet stod mellan (1) att låta Älvkarlebyhus (det kommunala bostadsbolaget) rusta upp lokaler i centrala Skutskär och invänta en eventuell flytt av Apoteket, vars hyresavtal var på väg att löpa ut, och (2) inleda ett köp av Jungfruholmens skola som stått tom sedan 2013.

Argumenten mot att köpa Jungfruholmens skola var bl.a. att man inte kunde köpa den eftersom man borde gjort det för länge sedan och hyrorna som betalats genom åren översteg köpeskillingen. Den rena ekonomiska aspekten var en annan där alternativen ställdes mot varandra över en 10-årsperiod där Jungfruholmens värde skulle skrivas av. Lånekostnader, avskrivningen och drift ställdes mot hyra. Underlaget i kalkylen pekade dessutom på en driftskostnad på ca 1000 per m2 trots att ägarens egna underlag visade cirka 350 kronor.

Vi,  Miljöpartiet de Gröna, tillsammans med Vänsterpartiet protesterade högljutt mot den, enligt oss, felaktiga jämförelsen av kostnaderna men fick ge oss mot en enad front från övriga partier. Ett beslut som vi ansåg, och fortfarande anser baserades på felaktiga grunder och gammal prestige.

I dag, mindre än ett år, efter att beslutet togs visar det sig att Apoteket inte kommer att flytta och Kunda kommer inte få sina lokaler som, mer eller mindre, lovades. De står alltså återigen trångbodda och missnöjda, om än i nyrustade lokaler.

För en tid sedan kunde man även läsa om att de kommunala grundskolorna, Bodaskolan och Rotskärsskolan, även dom är trångbodda och lider av för små lokaler.

Vi är alltså i en situation där samtliga kommunala skolor lider av lokalbrist och detta mindre än 3 år efter man stängde Jungfruholmen och öppnade upp Rotskärsskolan för årskurserna F-9. Rotskärsskolan som för övrigt rustades upp för 70 miljoner kronor häromåret, vilket kan ställas mot ett inköp av Jungfruholmen som handlar om en tiondel av den summan. Inte för att Rotskärsskolan inte behövde renoveringen men det ger perspektiv på debatten.

Som lite grädde på moset kommer Tallmon rivas där det idag går 25-30 barn i förskola. Var ska dessa ta vägen?

Det är dags att man släpper allt vad gammal prestige heter, tar ett ordentlig tag om hela situationen och passar på att skapa förutsättningar för våra förvaltningar att bedriva kvalitativ verksamhet i lokaler som rymmer densamma, under lång tid framöver.

En idé, om än högst personlig, är att man river upp beslutet om Rotskärsskolan och gör den till en skola för årskurs 4-9 samt Kunda och att man köper Jungfruholmen och i den bedriver barnomsorg samt årskurs F-3 och återigen livar upp den norra delen av samhället. Om det, mot förmodan, skulle bli yta över är jag övertygad om att det finns medborgare som med ideellt driv har idéer som kan fylla tomrummet och skapa ett mervärde för kommunen. Ska Älvkarleby Kommun vara en attraktiv kommun så är det av högsta vikt att vi skapar stabilitet i de verksamheter som våra befintliga och förhoppningsvis nya invånare ska nyttja.

Mattias Boström (MP)

ordförande, Miljöpartiet de Gröna i Älvkarleby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons