Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseet är en viktig motor i utvecklingen

/

Länsmuseet i Gävleborg är en viktig aktör i den lokala och regionala besöksutvecklingen i Region Gävleborg.

Annons

Sommar och turistsäsongen är nu här. Alla kommuner och regioner vill finnas med som ett attraktivt besöksmål, både för lokala, inhemska och utländska besökare. Konkurrensen är knivskarp och alla hemsidor försöker locka oss med olika evenemang, nöjesparker, vackra naturbilder och kulturella besöksmål. Idag är besöksnäringen en av de snabbast växande näringarna, både när det gäller nya arbetstillfällen och ekonomisk omsättning.

Målet är att först få besökare att bestämma sig för att åka till just vårt län. När besökarna väl är här har varje extra dygn som de stannar oerhört stor betydelse för hur mycket som spenderas på boende, mat, aktiviteter och handel.

Sol och bad är viktigt för många, inte minst barnfamiljerna. Men de flesta turister nöjer sig inte med bara sol, bad och fint väder, möjligheten till aktiviteter och spännande upplevelser blir allt viktigare. 2014 gjordes drygt 17 miljoner besök på landets museer, varannan svensk går på museum minst en gång om året. Drygt 10 miljoner av besöken gjordes utanför de centrala museerna. Vårt länsmuseum besöktes av mer än 60 000 personer under 2014 och vår målsättning är att öka det antalet under 2015. Vi ser fram mot en framgångsrik sommar med besökare som deltar, delger, inspireras, upprörs och berörs av våra utställningar och samlingar, tar del av kulturarv och upplever våra fantastiska kulturmiljöer.

Länsmuseets uppdrag blir allt viktigare och bredare. Vi är ett av de självklara besöksmålen under hela året och vi är en oerhört viktig aktör i samhällsdebatten där det demokratiska samtalet är centralt, en naturlig samarbetspartner för skolan, för integrationen, för hälsa, för samhällsbyggnadsfrågor, ja, listan går nästan att göra hur lång som helst. Tillgång till kvalitativ kultur är också en viktig faktor om man ska byta bostadsort, så finns ambitionen att växa som län är det klokt att satsa på kulturen, kultur föder kultur. Länsmuseet i Gävleborg  är en viktig motor i den fortsatta regionala utvecklingen.

Mats Kolarby (S)

ordförande

Länsmuseet Gävleborg

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons