Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av Kanada och Storbritannien hur man finansierar småföretag

Annons

Småföretag är helt centrala för vår tillväxt, detta då fyra av fem nya jobb som skapas kommer ifrån småföretag. Hur kommer det sig då att det är så svårt att hitta finansiering?

Vi tror att det handlar om att Sverige under så lång tid kännetecknats av att storföretag har kommit att stå för en större del av tillväxten i och med deras rätt så omfattande export, då Sverige länge satsat på just det storskaliga enligt amerikansk modell.

Ett annat problem som inte ska nonchaleras handlar om att det under en mycket lång tid funnits långvariga band mellan storindustri, facket, LO-kollektivet och Socialdemokraterna, som har haft makten i Sverige under längre perioder.

Att storbankerna har kommit att se småföretag som en för stor risk när de kommer till banken för att låna pengar till bland annat expansion, har också medfört svårigheter att bygga bärkraftiga småföretag som kan växa här hemma i Sverige.

Statistik som presenteras i en rykande färsk bok visar tyvärr på att endast en tiondel av politikerna kommer från att ha varit egenföretagare, resten kommer från offentlig sektor respektive livet som karriärpolitiker. Det hjälper oss att förstå varför så många politiker på riksnivå inte är så insatta i hur vardagen ser ut för småföretagen.

Därför vore det önskvärt att fler av våra rikspolitiker tar sig mer tid att träffa olika småföretagare inom olika branscher, och att de lyssnar på dem vad gäller deras svårigheter att hitta finansiering för sin verksamhet.

Genom att titta ut i världen så finns det inspiration att hämta, bland annat så har de i Kanada ett mycket framgångsrikt program för finansiering av småföretag, nämligen Canada small business financing program. Det riktar sig till småföretag och start-ups som är vinstdrivande företag med inkomster upp till 10 miljoner dollar.

Varje företag som ansöker om ett lån kan låna max 1 miljon dollar, varav max 350 000 dollar kan användas för att förbättra näringsfastighet som man har leasingkontrakt på.

Även Storbritannien har tagit initiativ för att få bankerna att låna pengar till småföretag, och 2014 togs nästa steg för att göra det både enklare och billigare för bankerna att låna ut pengar till olika typer av små- och medelstora företag.

Att nystartade småföretag dessutom skapar 4 av 5 nya jobb, är en tydlig signal om att vi behöver se kraften och potentialen i småföretag som vill växa och utvecklas i Sverige.

Mikael Drakenberg

Statsvetare, skribent och omvärldsbevakare

Sami Sulieman

vd Prescott Lewis

Jennifer Lind (M)

vd Städsällskapet, kommunpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons