Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt fler bönder vinna på ekoboomen

Annons

Efterfrågan på ekologisk mat stiger kraftigt i Sverige liksom i många andra länder i världen. Allt fler väljer Krav-märkt i butikerna. Men odlingen av ekologisk mat i Sverige hänger inte med – tvärtom så minskar den. Risken är stor att svenska bönder missar möjligheten att göra goda affärer på ekoboomen.

Det skulle vara ett stort misslyckande om Sverige måste börja importera ekologisk mat som går att producera i Sverige. För att fler bönder ska våga ställa om behövs det en tydlig satsning på svenskt, ekologiskt jordbruk. Ett utökat ekologiskt jordbruk skulle dessutom öka den biologiska mångfalden, minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel och hjälpa fler djur att få komma ut för att beta, picka och böka. Ekologiskt lantbruk håller också landsbygden levande, särskilt i skogs- och mellanbygd. Jordbruksverkets undersökning visar att ekologiska gårdar oftare har gårdsbutiker och satser mer på turism och förädling av mat. Dessutom har de oftast bättre lönsamhet.

Därför vill Naturskyddsföreningen peppa fler att köpa svensk, ekologisk mat. Vi uppmanar alla politiker och företag att våga satsa på svenskt, ekologisk lantbruk i sitt arbete såväl lokalt som globalt. Lokalt kan mycket göras för att handla mer ekomat till exempelvis skolor. Och självklart ska ekoboomen vara en central del av Sveriges nya livsmedelsstrategi som regeringen håller på att ta fram. Byt till eko!

Johanna Sandahl

ordförande för Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons