Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte europeiska spelen dölja Azerbajdzjans brott mot mänskliga rättigheter

/

På fredag, 12 juni, invigs de första europiska spelen någonsin.

Annons

Över 5 000 idrottare från hela Europa kommer att tävla i denna europeiska variant av de olympiska spelen.

Men glädjen i idrottsfesten överskuggas av att värdnationen Azerbajdzjan begår omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Kränkningarna är särskilt allvarliga när det gäller yttrande- och pressfrihet. Azerbajdzjan är en regim som fängslar journalister och alla som kritiserar den. Gripanden görs utan rättslig grund eller prövning, enligt rapporter från Human Rights Watch och Civil Rights Defenders.

 Värdskapet för europeiska spelen ger den azerbajdzjanska regimen ett tillfälle att göra reklam för sig själva och visa upp en polerad yta, precis som vid Melodifestivalen 2013. Det är beklagligt att den Europeiska olympiska kommittén (EOK) fattade beslutet att hålla spelen i Azerbajdzjans huvudstad Baku trots att man är medveten om att förhållandena i landet strider mot den olympiska rörelsens grundvärderingar – som vilar på idén om respekt för andra oavsett kön, etnicitet, religion, politisk uppfattning eller sexuell orientering. Hur idrotten ska kunna säkerställa att spelen kan genomföras i enlighet med de egna reglerna och värderingarna är svårt att förstå. Tydligen har EOK:s ledning fått sådana försäkringar.

 Sveriges olympiska kommitté följer rapporteringen från de olika människorättsorganisationerna och har sagt att de kommer att informera den svenska truppen om situationen i värdlandet. Men precis som under OS ska tävlingsarenorna hållas fria från åsiktsyttringar eller manifestationer. Därför är det viktigt att alla vi andra som har möjlighet att sätta press på Azerbajdzjan utanför arenorna höjer våra röster.

Vi i Miljöpartiet och våra partikamrater i den gröna partigruppen föreslog att EU-parlamentet ska anta en resolution som kritiserar den azerbajdzjanska regimens inskränkningar av de mänskliga rättigheterna. Tyvärr fick vi inte gehör av övriga partigrupper förutom från vänster. Däremot hölls ändå 10 juni en debatt om idrott och mänskliga rättigheter, med anledning av de europeiska spelen i Baku. Jag och mina gröna kolleger har varit mycket tydliga med att kräva att Azerbajdzjan omedelbart måste släppa sina politiska fångar fria.

Det är för mig en självklarhet att EU:s medlemsländer gemensamt bör höja rösten för EU:s grundvärderingar och ställa hårdare krav på att de mänskliga rättigheterna och demokratin i Azerbajdzjan stärks. EU-länderna bör utnyttja den uppmärksamhet som europeiska spelen ger för att kräva att Azerbajdzjan släpper fria samtliga journalister och dissidenter  

Bodil Ceballos (MP)

EU-parlamentariker

Miljöpartiet de gröna

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons