Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte Gävlebon Aata Karimi avrättas i Iran!

/

Den 43-årige iransk-kurdiske asylsökanden och Gävlebon Aata Karimi reste in i Sverige redan 28 juli 2002. I samband med asylförhöret styrkte han sin identitet med iranskt körkort och personbevis.

Annons

Läs även: Sydde igen sin mun för att slippa utvisning

Till min stora sorg riskerar nu Aata avrättas i Iran trots att han i 13 år vädjat om att förklaras som politisk flykting i vårt land. Låt mig förklara: Aata och hans familj är välkända i den kurdiska befrielserörelsen i Iran.

Hans morfar och två av hans morbröder avrättades i Iran på grund av att de tllhörde kurdisk gerilla (peshmarga). 1993 blev Aata medlem i det förbjudna kurdiska partiet Sazmankhabat. Senare greps han av de iranska säkerhetsstyrkorna och torterades svårt i Merivan-fängelset för att tillhöra ett förbjudet ”fel parti.”  Aatas tortyrskador har bland annat dokumenterats av Brita Hännstrand, specialist i allmänmedicin och psykiatri vid Befris flyktingmedicinska mottagning i Uppsala.

För mig som verkat i kurdfrågan i flera decennier står det utom all tvivel att Aata är en politisk aktiv och förföljd av de iranska myndigheterna. Aata Karimi har ägnat sig åt så kallade sur place-aktiviteter i Sverige, inte minst genom att fortsätta sitt engagemang i Sazmankhabats svenska avdelning och regimkritiska artiklar på nätet.   Dessutom har han deltagit i regimkritiska demonstrationer där hans närvaro publicerats på tidningen Khabats hemsidor som är förbjudna i Iran och på offentliga Facebook-sidor.  För några veckor sedan hackade iranska staten just tidningen Khabats hemsida som är nedsläckt nu. Aata har även givit intervjuer som publicerats i tidningar och välkänd kurdiska satellit-tv såsom Kurdish News Network (KNN) som noggrant följs av Teheran-regimen. Sedan 2002 har jag själv ofta sett Aata Karimi i de svenska demonstrationerna mot Iran i Stockholm.

Man behöver inte vara Iran-expert för att förstå allvaret i Aatas situtation. Sedan Hassan Rouhani valdes till president sommaren 2013 har jag noterat en alarmerande utveckling vad beträffar mänskliga rättigheter i Iran. Enligt FN:s sändebud Ahmad Shahid har 200 personer avrättats i Iran. Enligt samstämmiga uppgifter från flera människorättsorganisationer har fler än 1 000 personer hängts i Iran under de senaste 14 månaderna. Majoriteten av dessa är kurdiska aktivister. Så sent som 12 december avrättades 18 kurdiska politiker och människorättsaktivister.  Efter Kina, är Iran det land som avrättar flest människor i världen.

  Mot bakgrund av alla detta finner jag Migrationsverkets beslut oacceptabelt och omänskligt. Aata riskerar livstidsfängelse, tortyr och till och med avrättning vid ett återvändande till Iran.  Nu har Aata gömt sig i 13 år i vårt land och är sambo med en svensk medborgare.

Nu är det hög tid att Aata beviljas asyl i vårt land. Allt annat är ett svek mot mänskligheten.

 Kurdo Baksi

Svensk-kurdisk författare och journalist

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons