Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte Gävlebornas pengar blåsa iväg för vinden!

/

Skattebetalarna i Gävleborg och Gävle har – bokstavligen – fått se miljoner och åter miljoner blåsa iväg i ett riskfyllt vindkraftsprojekt – Samkraft.

Annons

Samkraft är ett strålande exempel på varför medborgarna ska hissa varningsflagg för när politiker anser sig att ha rätt att ta skattebetalarnas pengar och använda till extremt riskfyllda företagsprojekt.

Den sammanlagda förlusten i det offentligt ägda bolaget Samkraft uppgår till minst 50 miljoner av Gävlebornas skattepengar och nu är bolaget konkursmässigt, som media har rapporterat om under hösten och våren. För oss som sa nej till affären från början är det självklart så att vi skulle kunna säga – vad var det vi sa? Politiker ska inte ge sig in riskfyllda affärsprojekt.

Vad ska vi göra nu när bolaget är konkursmässigt? Det naturliga är att försöka sälja bolaget på den öppna och fria marknaden till ett energibolag som har kompetens och erfarenhet att driva bolaget vidare. Förmodligen har man försökt att sälja Samkraft men eftersom luften har gått ur vindkraftsindustrin finns det inte någon seriös köpare som är beredd att betala vad skulderna uppgår till. Då återstår två möjligheter. Att sätta bolaget i konkurs, vilket är fullt möjligt, och sedan låta marknaden värdera skulder och tillgångar. Då kommer också prislappen fram för hur mycket det har kostat skattebetalarna i Gävleborg och andra kommuner när Socialdemokraterna gick in och skapade det här bolaget med aktiv påverkan från Miljöpartiet. Då skulle Gävle kommun få betala borgen om förlusterna är större än tillgångarna, max 15 miljoner.

Ett annat alternativ- som förmodligen går ut på att gömma och dölja de kommunala förlustmiljonerna – är att låta ett kommunalt bolag köpa Samkraft. Enligt uppgift vill inte någon annan av de andra delägarna köpa bolaget och nu har kommunledningen i Gävle fått för sig att det vore en bra affär för skattebetalarna i Gävle att köpa förlustbolaget Samkraft. Då har Gävle kommunfullmäktige att ta ställning till två alternativ. Antingen att vägra skjuta till mer medel och riskera en förlust på ca 15 miljoner i en kommunal borgen eller att ta ett beslut om att köpa in de övriga delägarnas andelar för hundratals miljoner, och därmed riskera att ännu fler kommunala skattemiljoner blåser iväg för vinden.

 

Vi Moderater säger självklart nej till att riskera hundratals miljoner av Gävlebornas skattemedel till ett riskfyllt affärsprojekt i vindkraft. Det är resurser som behövs i vår egen kommun till andra investeringar. Man kan också befara att Gävle Energi skulle behöva höja taxan kraftigt för fjärrvärme för att kompensera förlusterna i vindkraft. Genom att gömma vindkraften i Gävle Energi så kommer inte heller media och allmänhet kunna följa förlusterna i framtiden. Det är ett demokratiskt problem.

Om det är en så god affär att köpa Samkraft så rekommenderar jag Rolf Wiberg (S) och Roger Persson (MP) att gå till banken och låna pengar till att köpa bolaget. Varför tvekar ni att göra den affären privat och varför tror ni att Samkraft inte har gått att sälja till privata företag? Det är inte rimligt att Gävleborna direkt eller indirekt ska betala förlusterna i Samkraft och vindkraft.

Lars Beckman (M)

kommunfullmäktigeledamot i Gävle kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons