Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt sjukstugan bli museum

När jag tar del av debatten om hur Sandviken handskas med sitt kulturarv i form av de gamla rivningshotade byggnaderna i närheten av kanalen, så tänker jag först: Skit samma!

Annons

Sandviken är redan förstört, tänker jag sedan. Ett litet tätt centrum som utarmas. De gamla slaggstenskällarna mittemot badhuset som redan rivits. Inget som påminner om var tvättinrättningen, kanske den viktigaste byggnaden historiskt sett för Sandvikens arbetarkvinnor, låg. Av badhuset finns knappt grunden kvar, och så vidare, och så vidare.

Så tänker jag på min egen familjs historia i Sandviken som börjar med min farfars far som var med och grävde kanalen. Jag tänker på att jag vill att min dotter och hennes barn ska kunna hitta åtminstone delar av sin historia i staden.

Huvuddelen av det som är kvar av det gamla Sandviken ligger samlat från Dal-Brittas damm upp emot Valhalla och mitt i den linjen ligger den gamla gula rappade sjukstugan som nu (otroligt nog) är rivningshotad. Allt är en del av världskoncernen Sandviks historia lika mycket som den är en del av staden. Vad skulle då passa bättre än att de symbiotiska delarna Sandvik/Sandviken samarbetar. Att de gör den gamla sjukstugan till ett levande museum som berättar Sandvikens arbetarrörelses historia parallellt med familjen Göranssons och järnverkets historia. Ett museum som berättar om när agitatorn August Palm i slutet av 1800-talet fritt kunde hålla möten inne på verksområdet. Ett museum som skildrar kvinnornas Sandviken. Ett interaktivt museum som levandegör det gamla bruket jämsides med det nya Erskine-ritade, så skulle nybyggarstaden som kastat av sig sin historia som Anna Jörgensdotter och Mathias Åberg skriver (Arbetarbladet 2 juli) kunna åtminstone virtuellt återkalla nybyggarstaden genom ett museum som sjuder av liv och som samverkar med Göranssons arena när det gäller stora arrangemang.

Ann Östman (Arbetarbladet 12 juli) citerar ur det lokala utvecklingsprogrammet för Sandviken 2008–2010:

”Den kreativa staden Sandviken som en motor för den kreativa ekonomin i regionen. Den ort i landet där talang och tolerans möter den nya teknologin och genom interaktion skapar ekonomisk tillväxt.”

Vi vill gärna veta vad de som har skrivit det lokala utvecklingsprogrammet som Ann Östman citerar ur och tycker är obegripligt, egentligen menar.

Helene Rådberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons