Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet ska inte avgöras av om man har ett jobb eller inte!

Annons

Vi socialdemokrater och vänsterpartister bejakar människors vilja att flytta över nationsgränserna. Därför välkomnar vi en ökad arbetskraftsinvandring till Sverige. Arbetskraftsinvandringen utvecklar samhället och kan fylla behov av personal som inte kan tillgodoses på annat sätt och bidra till att svenska företag utvecklas. Vi ser dock starka skäl till att skilja på den frivilliga invandringen när man söker jobb och invandring som är kopplad till flyktingskap och asylsökande. Regeringens förslag om att asylsökande, efter ett avslagsbeslut, ska kunna ”byta spår” för att i stället bli arbetskraftsinvandrare kommer att rasera grunderna för asyl- och skyddsskäl enligt gällande konventioner.

Vi har via media fått se många arbetsgivare som utnyttjar invandrare som arbetskraft med urusla villkor. Man har fått jobba för 20 kronor i timlön, fått bo i garage helt i händerna på skrupelfria och giriga arbetsgivare.

Nu föreslår regeringen att det ska bli arbetsgivarna som ska få bestämma om rätten att stanna i vårt land. Är man asylsökande men får avslag kan man alltid vädja till en arbetsgivare om anställning och på så vis få möjlighet att stanna men det kommer att ske helt på arbetsgivarens villkor.

Finns det ingen kontroll på villkoren på arbetsplatserna genom lokala fackföreningar så kommer per automatik fler fall av utnyttjande av arbetskraft genom lönedumpning och farliga arbetsmiljöer att ske.

I regeringens vårproposition kan vi också läsa att byggsektorn, trots att den varit utomordentligt het, haft en svagare löneutveckling än industrin. Här drar regeringen slutsatsen att en bidragande orsak kan vara att ”arbetskraftsinvandringen har haft en återhållande effekt på lönebildningen”. Det är en anmärkningsvärd analys. Ingen regelrätt arbetskraftsinvandring har präglat just byggsektorn, däremot finns omfattande problem med utnyttjande av utländsk arbetskraft med ogiltiga anställningskontrakt eller falska F-skattsedlar och av papperslösa som tvingas jobba för en bråkdel av lönen i branschen. Till det kommer naturligtvis EG-domstolens dom i det uppmärksammade Lavalmålet, som slår fast att entreprenörer från andra EU-länder har rätt att betala sina anställda lägre löner än inhemska.

Det är alltså rent kriminell verksamhet och institutionaliserad lönedumpning regeringen refererar till som ”arbetskraftsinvandring” och framhåller som en positiv påverkan på löneökningstakten.

Vi vill ha ordning och reda genom nationell styrning med offentlig prövning av behoven och rimligheten i företagens anställningar av arbetskraft utan befintlig uppehållstillstånd.

För oss är det avgörande att samma villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige, oavsett nationalitet eller etnisk bakgrund. Detta också för att kunna mota främlingsfientlighet och rasism.

För om svenska arbetsgivare tillåts använda utländsk arbetskraft som verktyg för att pressa ner löner, är risken stor att skulden för detta läggs på de utländska arbetarna snarare än på arbetsgivarna. Lika självklart som det är att ta avstånd från varje enskilt uttryck för rasism, är det att tydliggöra att det är rasistiskt är inte kräva lika villkor för utländska arbetare, eller att underlåta att kontrollera att ingen utnyttjas som svart arbetskraft.

Vi vill att Enayatullah Adel får stanna i Sverige eftersom han riskerar sitt liv om han blir utvisad till Afghanistan. Livet kan inte få avgöras om man har ett jobb eller inte!

Raimo Pärssinen, s

riksdagsledamot Hofors

Ulla Andersson, v

riksdagsledamot Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons