Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven lanserar en svartjobbslinje


I valrörelsen talade Socialdemokraterna om att satsa på jobben.

Annons

Dessvärre undanhöll man att det handlar om att ta bort hederliga vita jobb och satsa på att utveckla den svarta jobbsektorn.

Man har specifikt inriktat sig på sektorer som har en historik av svartjobb och föreslår nu åtgärder för att åter göra svartarbete extra lönsamt. Rot-avdraget har haft en god effekt och gjort tidigare svarta renoveringsjobb vita. Detsamma kan säga om städbranschens rut-avdrag. Även de lägre arbetsgivaravgifterna för unga har haft en positiv effekt på exempelvis restaurangbranschen där många yngre arbetar. Rot-reformen har dessutom gjort gott för ekonomin.

Omkring 30 000 årsarbeten bedöms ha skapats, och skatteintäkterna till staten är på över 18 miljarder kronor per år. För varje krona i avdrag får staten igen 1,4 kronor i skatt.

Reformen är en av de mest uppskattade och självklara som finns. Det folkliga stödet för rot-avdraget är nästan dubbelt så högt som det valresultat Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick i höstas att döma av Skatteverkets undersökning.

Allt detta är nu under hot när Stefan Löfvens regering till varje pris ska höja skatter, ta ekonomiskt makt av individer och småföretagare och göra människor mer beroende av staten.

Svenskt Näringsliv bedömning är att enbart Löfvens höjda arbetsgivaravgifter riskerar 18 700 hel-årsjobb på kort sikt.

Nu föreslår man att radikalt skära ner så väl rot- som rut-avdraget. Det kommer att leda till förlorade jobb, men även till ökat svartjobb. Det här är ingen hemlighet för regeringen, utan ett aktivt val. Man har dessutom fört svenska folket bakom ljuset i frågan.

Självaste statsministern utlovade dyrt och heligt innan valet att ”vi behåller rotavdragen, vi ändrar inte på dem”. Här hade Stefan Löfven kunnat göra sig själv en tjänst genom att lyssna på partikollegan Lennart Nilsson som en gång fällde de bevingade orden:

”Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss”.

Problemet är inte att folk uppfattar vallöften som just löften, utan att Socialdemokraterna inte ens försöker hålla vad man lovat. När man lovade att inte ändra rot-avdraget så lurade man svenska väljare och nu kommer kallduschen för landets alla småföretagare och tiotusentals anställda på dessa firmor. Folket ställs inför dukat bord och den rödgröna regeringen kommer inte att servera det som stod på menyn.

Magnus Svensson (C)

distriktsordförande Gävleborg

gruppledare i Söderhamn

Helena Lindahl (C)

riksdagsledamot

näringspolitisk talesperson

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons