Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycka till med baden i Gävle!

/

Annons

Svar på insändaren med rubriken ”Vi arbetar för badplatser i Gävle” (Arbetarbladet 18 juni), undertecknad av Projektledningen för Gävle Strand, en instans som uppenbarligen sysslar med exploatering inte bara av före detta Alderholmen, utan av hela det så kallade årummet. Jag önskar er härmed lycka till i arbetet med att anlägga bad i centrala Gävle.
En smart arbetsmetod kan i framtiden vara att kolla och åtgärda vattenkvaliteten innan något intill förväxling likt badstrand anläggs. Det är ingen vidare vacker fjäder i hatten att ha lurat så många barn på konfekten. En ursäkt till alla barn vore på sin plats.
Personligen har jag ingen som helst lust att bada i det illaluktande vattnet vid Gävle Strand, utan strövar hellre längs Gavleåns mer orörda stränder. Så länge de nu förblir orörda, vill säga. Så länge de nu förblir tillgängliga för oss som helst bara strövar, ointresserade av organiserade sysselsättningar och konsumtion.
Jag ser att en mängd åtgärder genomförs för att göra ån attraktiv för människor med andra, större anspråk. För människor som inte är nöjda med vattnet som strömmar mellan grönskande stränder. För människor som ropar efter artificiell belysning, stenläggningar, restauranger, kaféer och diverse underhållande aktiviteter. 

Restauranger vid
åkanten är särskilt problematiska för oss strövare, eftersom detta innebär en privatisering av det allmänna utrymmet. Den park och strandkant som tidigare varit för alla blir bara tillgänglig för dem som kan och vill betala för krogbesök.
Vidare kan man undra hur Gävle kommun tänker, jag för min del tänker på min ständiga käpphäst, platsen vid Milles genier. Just den platsen utsågs 2005 till Gävles vackraste stadsmiljö och de som stod för utnämningen var inga mindre än Gävleborna själva. Folk gillade platsen, borde inte det ha stämt till eftertanke?
Borde man inte fråga sig vad det är som gör platser omtyckta, och handla därefter?
Nej, i stället verkar Gävle kommun ha resonerat på ett synnerligen bakvänt sätt: ”här är en plats folk tycker om, låt oss förstöra den”. För mig är detta fullkomligt obegripligt, liksom utvecklingen av Gävle Strand. 

Här hade man chansen att placera sig i framkant vad gäller miljöanpassad och framtidsinriktad stadsplanering.
Ja, man kunde ha skaffat sig en verklig kartmarkering! Men vad gör man?
Tar fram linjalerna och anlägger en stadsdel som präglas av rätlinjighet, värmealstrande sten och sterila monokulturer. Av mångfalden som fanns på platsen tidigare inte ett spår. Av blåelden som vandrade in, inte ett blad. Av platsens historia inte ett svarvspån.
Stadens formgivare slår sig för bröstet, men är de på något vis bättre, det vill säga mer insiktsfulla, än de förkättrade stadssaneringarnas och miljonprogrammets genomförare? 

Camilla Dal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons