Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på Al Gore!

Annons

Sverige borde sätta upp en tidpunkt för när vår elförsörjning ska baseras på enbart förnybara energikällor. Den hotande klimatförändringen kräver att alla länder snarast planerar för detta.

Al Gore, som är mycket välinformerad om energialternativen, har nyligen hållit ett tal där han redogör för hur USA om tio år kan vara helt oberoende av ändliga energikällor och då räknar han även med kärnkraften.

I planen räknar han med att av de cirka 4 000 TWh som USA gör av med varje år kan cirka hälften sparas genom effektivare energianvändning. En fjärdedel, cirka 1 000 TWh, kan produceras med vindkraft och resten med bland annat solenergi, bioenergi och geometrisk energi.

Enligt Gore har inte USA råd med att importera så mycket olja som man gör nu, för 12 miljarder om dagen! Med dagens oljepris är både sol, vind, bioenergi och geometrisk energi lönsamt.

Kärnkraft är i dag ett alternativ som är dyrare än både sol och vind. Moodys senaste prisindex för kärnkraft är cirka 7 500 $/kilowatt. Det motsvarar cirka 90 öre/kilowattimme i produktionskostnad, därutöver kommer nätavgiften. Det kan jämföras med att Nanosolar Inc säljer solceller för 1000$/kilowatt och First Solar Inc för 1300$/kilowatt men räknar med att komma ner till 1000 $/kilowatt 2010.

Vindkraft i USA kostar, enligt Volvos miljöpristagare Amory Lovins vid Rocky Mountains Institute, i dag bara en tredjedel av vad ny kärnkraft skulle kosta.

Priset på solel går ner hela tiden medan priset för kärnkraft nu är tre gånger dyrare i USA än vad kärnkraftens vänner påstod för ett år sedan.

Kärnkraftsanhängarna i Sverige borde lyssna på Al Gores modiga förslag i USA. Går det med lönsamhet att ställa om elförsörjningen i USA borde det även gå i vårt land.

Tänk om Maud Olofsson gick ut på samma sätt som Al Gore och föreslog ett årtal då Sverige ska ha en elförsörjning som enbart baseras på förnybar energi utan kärnkraft! Det skulle vara fördelaktigt för klimatet och minska miljöriskerna för kommande generationer.

Per-Olof Erickson,

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons