Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten hittade inget nytt i USA!

Annons

I media har vi äntligen fått en redovisning av vad majoriteten (S, C, MP och V) anser att resorna till Kaiser permanente i Kalifornien har gett sjukvården i Gävleborg som de inte kunnat lära sig på närmare håll.

Som ett mycket lovordat exempel berättade Hanna-Karin Link att Region Gävleborg ska starta upp Hälsotorg i länet som ska hjälpa medborgare och patienter att hitta rätt i vården. Efter en snabb sökning på nätet så visade det sig att Hälsotorg fanns i Halmstad redan 2001. Det har fungerat mycket bra och anses vara en lyckad satsning vilket känns lovande för vår region. Men frågan uppstår dock varför regionen inte kunde besöka Halmstad för att lära sig mer om detta.

Under sina besök på Kaiser Permanente har majoriteten också lärt sig att Patienten alltid ska stå i centrum vilket landstinget i Jönköping arbetat utifrån ganska många år nu och faktiskt lärt ut till just Kaiser Permanente! Vi har besökt Jönköping för att ta del av deras arbetssätt och vi var mycket imponerade.

Ytterligare förslag som kommit fram under resorna är att läkare behöver minska sina administrativa uppgifter för att kunna lägga mer tid på patienterna. På Kaiser Permanente finns det en stor andel administrativ personal som avlastar läkare vilket ger bättre och snabbare vård åt patienterna. I Region Gävleborg hade vi tills för några år sedan anställda läkarsekreterare som var till för att avlasta läkarna men de tjänsterna togs bort vilket innebar högre administrativ arbetsbelastning på just läkarna.

Som slutkläm kan vi ta detta med familjeläkarjouren som nu flyttats upp till Gävle sjukhus från Södertull. Majoriteten menar att även denna flytt skulle vara sprungen ur besöken på Kaiser Permanente. Det underliga är att det var precis så här regionen hade det organiserat tidigare, med familjeläkarjouren bredvid akuten på sjukhusområdet.

Med detta sagt skulle vi vilja fråga VAD dessa resor egentligen tillfört Region Gävleborg för nytt och hur de gett länets medborgare en bättre vård? Varför har majoriteten tagit tillbaka gamla arbetssätt som regionen gått ifrån och lagt in dem som nya och innovativa idéer sprungna ur besök på Kaiser Permante?

 Henrik Olofsson (SVG)

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons