Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktar Sandviken med att måna om sitt kulturarv?

Ja, det är frågan man ställer sig när man tar del av planerna för Villa Vibo och Gamla Sjukstugan. Det handlar i korthet om planer på rivning till förmån för uppförande av kontor och parkeringsplats åt Sandvik.

Annons

Mathias Åberg och Anna Jörgensdotter skrev ett inlägg om saken på Fria ord 2 juli, men i övrigt råder tystnad. Värdesätter inte Sandviksborna sitt eget kulturarv?

Inte mycket återstår av gamla Bruket, ja av äldre bebyggelse över huvud taget. Området kring DalBritas damm, Villa Vibo och Hyttgatsskolan utgör ett unikt stycke kulturarv och omfattar också ett känsligt stycke natur. Menar kommunledningen på fullt allvar att det inte är värt att värna?

Frågan jag ställer mig är också hur man har kunnat låta Gamla Sjukstugan förfalla så till den milda grad att inte hela komplexet går att sanera och bevara.

Lokalerna hade kunnat bli ateljéer för i kommunen verksamma konstnärer – det råder det, vad jag förstår, skriande brist på.

Sommartid skulle man kunna ha café- och galleriverksamhet – tänk vilket fantastiskt läge alldeles invid Resecentrum och vilket blickfång för inkommande resenärer och möjlighet att marknadsföra ett levande kulturliv!

Jag har nyss läst igenom det lokala utvecklingsprogrammet för Sandviken 2008–2010, analyser och prioriteringar.

Under meningen

”...det är följande områden som vi sett som de viktigaste områdena att profilera som viktiga för en på lång sikt hållbar tillväxt i Sandviken”

hittar jag bara en punkt som över huvud taget antyder något om kreativitet:

”Den kreativa staden Sandviken som en motor för den kreativa ekonomin i regionen. Den ort i landet där talang och tolerans möter den nya teknologin och genom interaktion skapar ekonomisk tillväxt.”

Men jag är inte människa att förstå vad det betyder...

Ann Östman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons