Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man kan inte leva på gamla meriter

Svar till V, S och MP, 10 juni

Annons

Det är sant att den budget som de rödgröna lade fram till fullmäktige 2015 hade ekonomiska satsningar för finansiering av boendeplatser. En finansiering som skulle bygga bort köer till äldre- och trygghetsboenden. Men i den rödgröna budget som läggs fram till fullmäktige den 20 juni saknas den fortsatta finansiering som behövs för att fullfölja den antagna boendeplanen. 

För att möta kommande behov och leva upp till planen behövs ett resurstillskott på 10,4 miljoner kronor år 2017, 8,2 miljoner kronor år 2018, 12,8 miljoner kronor år 2019 och 29,3 miljoner kronor år 2020. I Alliansens budget finns denna satsning med, men i den rödgröna lyser den med sin frånvaro.  Kanske är det så att en rödgrön politik innebär att vi ska stå i kö och vara tacksam om vi får en plats på ett äldreboende.

 I planen från 2015 ingick mycket riktigt en upprustning av Sofia Magdalena. De boende på Sofia Magdalens skulle behöva flytta och bo i minst två år i till ett nytt boende. 2019 när Sofia Magdalena skulle stå klar var planerna att tömma och lämna Kristinelundsgården. Att lämna Kristinelundsgården är kostsamt då kommunen har ett hyreskontrakt för fastigheten som löper fram till 2022. Förutom ökade kostnader skulle denna plan inte ge Gävle kommun några fler boendeplatser.

 Till skillnad från den rödgröna budgeten finns det i Alliansens budget satsningar som möjliggör ett tillskott av särskilda boenden för äldre under åren 2016-2020. Redan i närtid kommer det att finnas 110 nya lägenheter. I plan fram till 2022 finns sammanlagt 275 nya lägenheter. 

Låt nu debatten handla om det som är viktigt, att våra äldre utan dröjsmål då behov finns ges plats i särskilda boenden. Vi kan inte förstå varför de rödgröna vill återskapa en kö i Gävles äldreomsorg. Varför saknas resurserna till boendeplanen i den rödgröna budgeten?

Sedan som svar till Vänsterpartiet vill vi bara uppmana dem att än en gång läsa sin egen rödgröna budget och förklara för oss varför det är viktigare att genomföra nya projekt än att satsa resurserna för att fullfölja den boendeplan som antogs 2015?

Anders Jansson (M)

ordförande i Omvårdnadsnämnden

Helene Åkerlind (L)

kommunalråd

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons