Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöbalken – en stoppkloss för jobb och miljö

Annons

Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kritiserar regeringen för bristande konsekvens när det gäller beslut för tillväxt och nya arbetstillfällen. Han pekar på den stoppade kalkbrytningen på norra Gotland och på de negativa effekterna som stoppet får för gutarnas arbetsmarknad och i förlängningen för svensk industri och export.

 

Idag finns ett stort behov av att underhålla och förnya vår infrastruktur. Det är stora projekt med enorm betydelse för svensk konkurrenskraft och därmed för arbetstillfällena. Ett av de största och mest trögarbetade hindren i alla större bygg- och industriprojekt är miljöbalken.

Naturligtvis måste miljöhänsyn vägas mot industrins behov, och möjligen finns det bättre ställen att bärga kalk på än Gotland. Men jag är ändå böjd att hålla med Anders Ferbe. Regeringen gick till val med löften om den lägsta arbetslösheten i Europa och en stark industripolitik. Vad vi sett hittills är en kontraproduktiv åtgärdslista som luktar desperation lång väg.

Höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjda inkomstskatter, höjd drivmedelsskatt (förutom ett märkligt dieselundantag som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill ha för dem som driver lantbruk) minskade rut- och rot-avdrag, krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Listan är lång över sådant som, istället för att skapa arbete och utrymme för nytänkande och entreprenörskap, gör livet svårare för såväl unga som äldre arbetssökande, tusentals småföretagare, eller för all del för alla dem som bor utanför storstäderna och inte kan ta tunnelbana till jobbet eller affären. 

Den stora frågan är inte om rot är bra eller inte. Den handlar om vad som är bra för de hundratusentals människor som inte bor i Sundbyberg eller ens Älvsjö, och vad som är bra för de tiotusentals små och medelstora företag och industrier som inte ligger längs E4 mellan Stockholm och Södertälje. Det är i de små företagen de nya jobben finns. Inte på storföretag som Ericsson eller SKF.

Vi har under 100 år byggt ett starkt samhälle och framgångsrika företag som givit oss en välfärd i världsklass - och dessutom kraft att hjälpa dem som av olika skäl sökt sin tillflykt till oss. Om vi ska kunna upprätthålla det vi har, handlar det om att våga satsa på infrastruktur och på utbildning som ger konkurrenskraft. Det handlar om att se Sverige som en helhet och inte bara som Stockholm, Göteborg och Malmö. Det handlar om att se och förstå konsekvenserna av olika beslut.

Därför, om regeringen på riktigt vill få hela Sverige att växa, bör miljöbalken snarast ses över. Den har i åratal lett till orimligt långa genomförandetider för större byggprojekt, och det finns tillfällen där demokratin nästintill satts ur spel - utan att miljön egentligen skyddats.

Om vi ska kunna förbättra vår miljö måste vi både utveckla och effektivisera den svenska infrastrukturen och öka vår konkurrenskraft – om vi inte gör det kommer vi inte att ha råd med någonting alls. Det är en myt att utveckling och miljöskydd står i motsats till varandra, de är tvärtom en förutsättning för varandra.

 Jag förstår att det är jobbigt att ge sig på en ”helig ko” som miljöbalken. Men om vi ska få fart på Sverige i en hårdnande internationell konkurrens, behöver vi modiga och konsekventa politiker som vågar se världen för vad den är och är beredda att ta tuffa beslut. Eller som Anders Ferbe säger i sitt inlägg ”Det här duger inte, regeringen.” Och han har rätt. Det duger inte, inte på långt när, oavsett om man heter Bucht, Damberg, eller till och med Löfven. 

Hampe Mobärg

Maskinentreprenörerna,

representant för 3 800 entreprenörer verksamma över hela Sverige

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons