Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet sitter i väggarna

Sandviken har haft för vana att klubba ned sina gamla byggnader till förmån för vad samtiden krävt i form av rationell, kommersiell och effektiv infrastruktur.

Annons

När man i slutet av 1800-talet som arbetare kom hit i hopp om försörjning var det förstås ingen som förväntade sig annat är att orten skulle utvecklas i takt med företagets väl. När armodet några årtionden senare började avta och frukterna av företagets utveckling i högre grad börjat komma sandvikarna till del, var det väl heller inte konstigt att man ville riva resterna av fattigsamhällets stadsbild.

Promenerar man i centrala Sandviken i dag är det rätt svårt att föreställa sig att det över huvud taget funnits ett samhälle här vid sekelskiftet. Nybyggarstaden har kastat av sig sin historia så när som på ett fåtal byggnader. Sandviks detaljplan visar nu att två av dessa kan komma att rivas till förmån för kontor, Villa Vibo från 1908 och gamla sjukstugan (1892?).

I en byggnadsantikvarisk förundersökning kan man läsa hur bebyggelsen ”vittnar om hur den samhälleliga servicen såg ut och hur det sociala skyddsnätet fungerade på en bruksort under början av 1900-talet, samt hur det hierarkiska samhället avspeglade sig i bebyggelsen”.

Om Villa Vibo står att dess värde särskilt ligger i dess ”funktion, dess placering och sammanhang. Byggnaden är en del av Sandvikens socialhistoria”. Vi tror att ett folks närhet till sin historia återspeglar sig i dess närhet till sig själva. Att det ska vara möjligt att befinna sig i en offentlig miljö som sträcker sig längre än några tiotal år bakåt i tiden. Låt det som gjorts, upplevts och uthärdats i Sandviken få vara värdefullt nog att det kan få sitta kvar i väggarna för senare generationers känsla av samhörighet och sammanhang. Värdefullt nog att kunna finnas sida vid sida med utveckling och expansion.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons