Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobil vård ger nöjda patienter

Annons

Moderaterna arbetar för att stärka kvaliteten i välfärden. Vi omprövar och förnyar vår politik. I dagarna hålls partistämma i Karlstad där förslag skall debatteras och vägen framåt beslutas. Ett omfattande utvecklingsarbete inom välfärdsområdet med fokus på patienter och äldre, har pågått, med samhällsutmaningar i fokus. En av dem är demografins utmaningar, att allt fler lever allt längre, friskare liv, men när åldern slår till behövs kvalitativ vård och omsorg. Vi ser bland annat rörlig mobil vård till äldre i hemmet som viktig utvecklingsmöjlighet, inte minst med stöd av digitalisering och ny teknik.

 Sveriges kommuner och landsting/regioner behöver fortsätta uppmuntras att öka samverkan för att möta den allt större gruppen äldre, genom att utveckla vård och omsorg som möter behoven. Ett arbetssätt som har visat sig ha stor potential är den mobila hälso- och sjukvården och omsorgen, vård i hemmet som syftar till att ge en trygg individanpassad och samordnad vård inte minst för äldre patienter.

Vår utgångspunkt är samhällsproblem i människors vardag t ex äldre patienter, individer som har komplexa behov av medicinsk vård och omsorg. Vi menar att Sverige kan mer. Äldre multisjuka gör alldeles för många onödiga resor till och från vård och omsorg, som i sig utsätts för många onödiga risker och sänker livskvaliteten. Dessutom växer utmaningar med åren, då allt fler lever allt längre, vilket är positivt, men ställer också ökade krav på vård och omsorg.

Rörlig vård med mobila vårdteam i hemmet fungerar. Doktorn åker till patienten. Gemensamma drag, oavsett om det handlar om rörlig vård för äldre i t ex Ängelholm, Ljungby, Uppsala eller Västra Skaraborg, är att det finns tydlig inriktning att stärka kvaliteten. Förutom att Uppsala beräknat att man minskat kostnader med 9 miljoner som kan användas till annan vård, Skaraborg minskat akutbesök med 80 procent och antalet vårddagar på sjukhus minskat drastiskt, så är ändå det mest lovande att patienter är nöjda enligt gjorda undersökningar. De upplever en trygghet i att få vård i sitt eget hem och är nöjda med att de slipper ta sig till vårdinrättningar. De upplever att de blir lyssnade på och att läkaren tar sig tid.

Moderaternas utvecklingsarbete för hälso- och sjukvård fortsätter. Vi har redan, tillsammans i alliansregeringen, genomfört en rad konkreta förbättringar, men vi fortsätter att förnya och förbättra. Mobil vård stärker både kvalitet och livskvalitet för äldre, och det bör komma fler äldre till del. Sverige kan mer.

 

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot, Skaraborg

Socialpolitisk talesperson

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons