Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna ljuger på två sätt

Annons

Tomas Tobé och Riitta-Liisa Björk – moderaterna (Arbetarbladet 22 juni).
Man kan ljuga på två sätt, antigen genom att tala osanning eller genom att utelämna väsentliga detaljer. I moderaternas artikel 22 juni gör de sig skyldiga till både och.
debatt.
De skriver att Alliansregeringen har gett låg- och medelinkomsttagare 1 000 kronor mer i plånboken genom jobbskatteavdraget. Det är sant att medelinkomsttagare har fått cirka en tusenlapp – men låginkomsttagare har bara fått 200–300 kronor och deltidsarbetande (framför allt kvinnor) har fått 0 eller till och med minus i plånboken (halva skatteavdraget, men hela höjningen i A-kassan). Det man här utelämnar är att exempelvis familjen Reinfeldt i Täby har fått cirka 250 000 kronor mer i plånboken om året efter alla skattesänkningar. Många höginkomsttagare har fått tiotusentals kronor eller till och med hundratusentals kronor i retur från ”välfärdssamhället”.
Från och med 1 juli ska man införa en differentiering av avgifterna till a-kassan – detta resulterar i att många får sänkt a-kassaavgift – men också att några får höjd. Det betyder också att när Sverige går in i en lågkonjunktur och arbetslösheten ökar kommer de flesta att få en kraftig höjning av avgifterna igen, mycket mer än den sänkning som sker nu som för de flesta blir mellan 20 kronor och 50 kronor per månad.
Moderaterna påstår att de har gjort det billigare för arbetsgivare att anställa unga människor men glömmer att de har höjt arbetsgivaravgifterna för småföretagare, just där den största tillväxten har skett under denna högkonjunktur som snart är passerad.
Man påstår också att socialdemokraterna vill göra det dyrare för arbetsgivare att anställa unga – en direkt lögn. Det ska kosta lika mycket att anställa unga, medelålders eller äldre människor.
Sedan Alliansen tillträdde har man gått från 1 500 000 människor i utanförskap (Alliansens egna siffror) till dagens läge med 1 275 000 människor i utanförskap, alltså en blygsam förbättring med endast 225 000 (under 21 månader). I Alliansens siffror ingår värnpliktiga, föräldralediga och studerande. I dessa grupper har många av naturliga orsaker återgått till arbetet.
Man säger också att arbetslösheten har minskat sedan regeringen tillträdde, det är sant. Men det skedde under en högkonjunktur och redan nu ser man att siffrorna vänder neråt. Att ungdomsarbetslös- heten skulle ha minskat är också en direkt lögn – den har i stället ökat under merparten av perioden Alliansregeringen har styrt Sverige.
Man ser också en klar försämring av inflationen från 2005 till dagens läge, detta har herr Borg inte alls reagerat på, inga åtgärder alls. För höginkomsttagare spelar det ingen större roll om inflationen är 2 procent eller 4 procent, men för en barnfamilj med villa- och billån spelar det väldigt stor roll – men det bryr sig inte Alliansregeringen om.
Det regeringen har gjort är att man har höjt alla ribbor in i välfärden. Man har ökat avslagen på sjukpenning/ersättning och aktivitetsersättning. Man har ökat avslagen på arbetslöshetsersättning.
Färre och färre människor får rätt till ersättning när de blir sjuka eller arbetslösa. Fler och fler människor i Sverige blir helt utan försörjningsmöjlighet. De hotas att sättas på gatan utan hus och hem – och om de har villa eller bostadsrätt blir de tvungna att sälja den först innan de kan knacka på socialens dörr.
70 procent av skattelättnaderna har gått till 10 procent av befolkningen (höginkomsttagarna). Det är Alliansregeringens ”välfärdssamhälle”…

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons