Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munkavle på hemtjänsten

Annons

Rykten har nått oss om att hemtjänstens personal i Lingbo ska flyttas till Ockelbo och utgå där-ifrån, eller rättare sagt: de har redan flyttats i smyg till Ockelbo. Munkavle har också lagts på personalen i typisk demokratisk ordning. De får inte säga det åt någon. Som alltid när det gäller så uppenbart idiotiska beslut kan inte alla tiga, utan förr eller senare kommer det fram vad som är på gång.

Lingbo byförening kan inte låta bli att ställa följande frågor till dem som bestämmer.

* Verkar det som ett vettigt och intelligent alternativ i dessa tider när alla pratar om den globala uppvärmningen att hemtjänstens personal, vilka samtliga bor i Lingbo, först ska åka två mil till Ockelbo vid arbetspassets början och sedan två mil tillbaka till Lingbo för att arbeta hos pensionärer boende Lingbo? Sedan ska man åka 15 minuter till Ockelbo för att få sin lagstadgade kaffepaus på 15 minuter och sedan 15 minuter igen upp till Lingbo och jobba. Två mil tar cirka 15 minuter att åka. Och så samma procedur för lunch och eftermiddagsfika, och nästa patrull likadant.

* Hur många sådana resor mellan centralorten och Lingbo är det tänkt att en arbetstagare som servar pensionärer i Lingbo ska göra under ett arbetspass?

*Arbetstiden kommer att förkortas med fyra timmar per arbetspass, alltså åtta timmar per dag, mellan klockan 07.00 och 21.00. För det är väl då nattpatrullen går på?

* Vilka besparingar kommer man att göra på den nya arbetsordningen? För det är väl anledningen, eller?

* Har man räknat ut hur detta drabbar pensionärerna i Lingbo? Tidsmässigt?

* Har man räknat ut hur detta kommer att drabba kommuninvånarna lokalt med det extra koldioxidutsläpp som dessa resor orsakar, och globalt när alla uppmanas att åka mindre bil för att minska på koldioxidutsläppen?

* Vi vet ju att luftföroreningar som koldioxid och partiklar från slitage på däck och vägbanor orsakar sjukdomar som cancer, astma och så vidare. Har man tagit med i kostnadsberäkningen vad dessa extra resor kommer att kosta kommuninvånarna i pengar (sjukvård) och lidande (smärtsamma behandlingar, med mera)?

* Om vi gör det enkelt för oss och räknar lågt, cirka tio resor per dag x två mil = 20 mil x 20 kronor = 400 kronor. (I dessa 20 kronor ingår bensinkostnad och värdeminskning/mil på kommunens fordon.) Och så tar vi 400 x 30 dagar = 12 000 kronor. Det är 12 000 kronor per månad. 124 000 kronor per år. Och det är väldigt lågt räknat, det blir nog minst det dubbla. Då frågar vi oss med all rätt, kostar den lokal kommunen nu hyr för ändamålet 12 000 kronor per månad?

* Kommunen hade för något år sedan ett projekt, Hållbart Ockelbo. Verkar detta vara ett hållbart alternativ? Inte undra på att man måste höja kommunalskatten – och så tror alla att det beror på Visjöbygget.

Byborna i Lingbo genom Lingbo Byförening undrar: Hur har ni tänkt?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons