Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några råd inför sommarjobbet

Snart ringer skolklockorna ut för sista gången på flera månader och ett långt, härligt sommarlov hägrar för våra ungdomar.

Annons

För många av dem väntar också den allra första kontakten med vuxenlivet i form av ett sommarjobb. Vi vet att för de allra flesta blir detta en positiv upplevelse, med nya kamrater och extra pengar i plånboken.

Men vi vet också att allt för många blir besvikna och lurade. Allt för många samtal till vår och andra fackföreningars fackliga rådgivningar under sommarmånaderna vittnar om detta. Därför vill jag ge dig som snart ska börja på ett sommarjobb följande råd:

4 Jobba inte svart!

4 Be att få ett skriftligt anställningsavtal med uppgift om din timlön eller månadslön innan du börjar jobba.

4 Du har rätt till lön under hela anställningen, alltså även under inledande introduktion eller utbildning.

4 Ta reda på om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

Kollektivavtalet är inte en ”tvångströja” utan en ömsesidig överenskommelse mellan facket och arbetsgivaren om bland annat arbetstider, ersättningar för övertidsarbete och arbete på kvällar och helger, försäkringar och annat. Lite ”ordning och reda” med andra ord.

4 Om det inte finns ett kollektivavtal ska du begära skriftlig information om vad du får för ersättning för övertidsarbete eller arbete på kvällar och helger innan du jobbar på sådan tid.

4 Om det inte finns kollektivavtal bör du också kontrollera om arbetsgivaren har ordnat något försäkringsskydd i arbetet, till exempel Trygghetsförsäkring för arbetsskada. Skulle olyckan vara framme är det jätteviktigt att det finns försäkringar, annars får du själv stämma din arbetsgivare i domstol.

4 Om du arbetar mer än 60 timmar sammanlagt för en och samma arbetsgivare har du rätt till semesterersättning. Enligt lag är semesterersättningen 12 procent av lönen, men kan vara högre om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

4 Kolla upp vilka regler som gäller för arbetstiderna. I skriften: ”Så får barn och ungdomar arbeta (AFS 1996:1)” hittar du mer information om vilka regler som gäller för minderåriga. Där finns bland annat bestämmelser om arbetstider: www.av.se/dokument/afs/AFS1996_01.pdf

4 När jobbet tar slut kan du be om ett intyg eller betyg som visar hur länge du var anställd och vad du hade för arbetsuppgifter. Du kan också fråga om du kan använda chefen som referens när du söker annat arbete i framtiden.

Jag hoppas att du får en underbar sommar och riktigt bra erfarenheter från arbetslivet!

Gunvor Andersson Storck

regionchef

Unionen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons