Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När det lönar sig att gå från bidrag till arbete kan unga lämna ofrihet  

Annons

Svenskt Näringslivs kommunranking som presenterades den femtonde september, där Gävle Kommun placerar sig först på 239 plats, visar hur Gävles företagsklimat står inför fortsatta utmaningar. Arbetslösheten här i Gävle är 11,2 procent. Det är 566 ungdomar som varje morgon vaknar utan att någon ringklocka ringer. Det behövs en rad åtgärder från kommunens håll, exempelvis regelförenklingar för entreprenörer och ökade satsningar på lärlingsplatser och utbildningar utformade efter arbetsmarknaden. Men även den nationella politiken påverkar förutsättningarna för vår ungdomsgeneration här i Gävle.

Moderaternas partistämma i Karlstad den 15-18 oktober behöver öppna sina ögon för vår ungdomsgenerations verklighet. Därför presenterar vi här tre steg som behöver tas för att bryta det nya utanförskapet och kunna lyfta vår ungdomsgeneration ur ofrihet.

 I Sverige spelar det alldeles för stor roll vilken bakgrund du har för vilken framtid du får. Trots att jobben blivit fler i Sverige är de orättvist fördelade och tiden då alla fick jobb är förbi.

Sverige är i dag det land i Europa som har minst antal jobb som inte kräver särskild utbildning. Eller med andra ord: den som halkade efter i skolan eller växte upp i en familj där ingen av föräldrarna var akademiker har mycket svårare att hitta ett första jobb.

 Problemen behöver lösas i tre steg:

 1.     Drivkrafterna för att studera eller arbeta stärks med ett tak som hindrar att bidrag kan staplas påvarandra och tidsgränser i försörjningsstödet kopplat till hur väl en gör sig anställningsbar utifrån sina förutsättningar. Det ska alltid löna sig att arbeta och göra sig anställningsbar.

 2.     Arbetsmarknadslagstiftningen behöver anpassas efter att även den som är utanför arbete ska kunna komma in. Unga och nyanlända svenskar diskrimineras när anställningsskyddet i praktiken är overksamt för nya och unga arbetstagare eftersom den bygger upp en lönebarriär som är svår att bryta för den med liten erfarenhet. Den som är arbetslös får inget jobb eftersom du behöver arbetslivserfarenhet för att någon ska våga anställa dig. Här krävs sänkta trösklar.

 3.     Alla ska ha råd att tacka ja till ett arbete. Vi vill göra den första halvmiljonen som intjänas i Sverige skattefri. Påsåsätt kan fler arbetsgivare ha råd att anställa en ung till en lite lägre första lön som sedan kan stiga i takt med prestation och erfarenhet. Det skulle göra att fler får en bra start i livet, ojämlikheter minskar när du som ung eller nyanländ snabbare kan fåråd med en hyra, bli självständig och uppfylla vardagsdrömmar.

Sverige behöver bli ett land där friheter och möjligheter inte bara är till för några, utan för alla. För de som i dag står utanför, är självständigheten med ett eget jobb det viktigaste verktyget för detta. Dåbehöver Moderaterna bli modigare och våga ta fler steg, de stegen behöver tas redan påpartistämman om en månad. Dåkan fler unga i Gävle bryta upp med ofriheten i utanförskap till självständigheten och friheten ett arbete innebär. 

 

 William Elofsson

kommunfullmäktigeledamot Gävle Kommun

vice Riksordförande Moderat Skolungdom

 

Björn Olsson

förbundsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons