Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När tar utredningarna beträffande Wij trädgårdar slut?

Annons

Ännu en gång beslutade kommunstyrelsen om fortsatt utredning utav Wij trädgårdar.

 

Från vår sida ställde vi oss denna gång frågande till beslutsunderlaget. Tidigare har det sagts att det till kommunfullmäktige i mars 2018 skulle fattas beslut om Wij trädgårdar antingen skulle utvecklas eller avvecklas. PwC-utredningen, som genomfördes och presenterades gällande avveckling, var komplett med kostnader och den innehöll även konsekvensunderlag. Däremot var utredningen gällande utveckling av Wij trädgårdar full av idéer i vanlig ordning, men saknade både budgetunderlag och konsekvensanalys för utvecklingen och de presenterade idéerna.

Utifrån det bristfälliga underlaget kunde vi från Liberalerna och Sverigedemokraterna inget annat än lägga ned våra röster i kommunstyrelsen och därmed inte delta i beslutet. Det vore enligt oss inget annat än ansvarslöst att säga ja till något man inte vet vad det kommer innebära i kostnader.

Hur tänkte övriga partier? Spelar det ingen som helst roll vad det kostar skattebetalarna?

För Plus-kunder: Beslut om Wij Trädgårdars avveckling eller utveckling skjuts på framtiden: "Måste köpa oss mer tid"

När vi ställde frågan i kommunstyrelsen, om hur kostnaderna för kommunen fram till ett eventuellt nytt beslut i oktober ser ut, så lyste svaret med sin frånvaro.

 

Vår grundtanke beträffande Wij trädgårdar har alltid varit att verksamheten ska kunna stå på egna ben ekonomiskt, att den skall bära sina egna kostnader. Vi anser inte att kommuninvånarna på skatteunderlaget ska stå för en så stor del av kostnaderna.

Redan efter ordförandeberedningen gick kommunen denna gång ut med att politikerna skulle vara eniga i frågan Wij trädgårdar. Vi ställer oss även mycket kritiska till detta.

I ordförandeberedningen bereder man bara underlaget inför kommunstyrelsen, där beslut och debatt ska tas och föras. I ordförandeberedningen har man ingen möjlighet att ha ett yrkande, eller reservera sig som ledamot. Därmed ställer vi oss även kritiska till kommunens handlande att gå ut med detta redan innan punkten diskuterats i kommunstyrelsen och anser att man ska vänta med liknande information framöver tills dess att frågor behandlats i kommunstyrelsen innan man förmedlar information till tidningar och kommunens hemsida.

 

Vår grundtanke beträffande Wij trädgårdar har alltid varit att verksamheten ska kunna stå på egna ben ekonomiskt, att den skall bära sina egna kostnader. Vi anser inte att kommuninvånarna på skatteunderlaget ska stå för en så stor del av kostnaderna. Vid fortsatt kommunalt ekonomiskt stöd till verksamheten har vi, och kommer även framöver förespråka en folkomröstning gällande fortsatt kommunalt ekonomiskt stöd, så byborna därmed får säga sitt en gång för alla.

 

Vi hade hoppats att utredningen nu skulle vara klar som utlovat, men nu vill man skjuta på beslutet via ytterligare en utredning fram till oktober månad, alltså till en månad efter valet.

I år är det valår och det är du som väljer, det är du som röstar och som därmed också påverkar i frågan om Wij trädgårdar.

 

Bo Stenbeck (L)

Ordförande Liberalerna

Jonny Lindblom (SD)

Gruppledare Sverigedemokraterna

 LÄS OCKSÅ: Frågan om Wij trädgårdar är kantad av skattehöjningar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons